Erişilebilirlik

Gerginlik Devam Ediyor - 2003-07-06


Türk gazetelerinin bildirdiğine göre, Türk Dışişleri Bakanlığı Amerika’dan, askerlerin derhal serbest bırakılmasını, özür dilenmesini ve 11 askerin tutuklanmasından sorumlu Albay Mayville hakkında soruşturma yapılmasını istedi.

Hürriyet gazetesi, tutuklamaların ardından, dün de Amerikan askerlerinin Türkmen Cephesi’nin Süleymaniye’deki bir binasına, Türkçe yayın yapan bir radyoya ve Türkmen Kültür Merkezi ile bir anaokuluna baskın yaptıklarını bildirdi.

Gazete, olayı Amerika ile ilişkilerde büyük bir kriz olarak niteledi. Hürriyet ayrıca Amerikalıların bu girişimleriyle, Türkiye’nin Irak’taki varlığını sınırlamaya, Türkmenlerle ilişkilerini kesmeye çalıştıklarını belirtti.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "50 yıllık bir müttefik ülkeye karşı yapılan" hareketi çok ciddi bir durum olarak niteledi. Hürriyet gazetesinin haberine göre, olayın, Kerkük Valisine suikast düzenleneceği yolundaki haberler yüzünden çıkmış olabileceğini belirten Büyükanıt, “Bu, son derece saçma bir iddia. Maksatlı bir hareket olduğu anlaşılıyor, ancak maksatlarını kestiremiyoruz” şeklinde konuştu.

Olayın ardından Türkiye’nin, Kuzey Irak’a malzeme sevkinde kullanılan Habur kapısını kapattığı da gelen haberler arasında.

XS
SM
MD
LG