Erişilebilirlik

Liberya'ya Uyarı - 2003-07-04


Beyaz Saray, Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor’ı görevi bırakacağına ilişkin sözünü yerine getirmesi konusunda uyardı.

Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, Başkan Bush’un, Liberya’ya asker gönderilmesinin gerekip gerekmediğini değerlendirmek üzere Afrika’ya askeri uzmanlardan oluşan bir ekip gönderme kararı aldığını söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü, ekibin, Batı Afrika ülkesi Liberya’da geçen hafta isyancılarla hükümete bağlı güçler arasında çıkan çatışmaların yatıştırılması için yapılması gerekenler ve ülkeye uluslararası barış gücü kapsamında Amerikan askeri gönderilmesi ihtimali konusunda bölge ülkeleriyle çalışacağını bildirdi.

Fleischer, Başkan Bush’un, ekibin çalışmalarının ardından ülkeye asker gönderilmesi konusunda karara varacağını belirtti.

Bugün erken saatlerde de Amerika’nın ültimatom verdiği Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor, ülkesine uluslar arası barış güçlerinin gönderilmesi karşılığında görevinden ayrılmayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Taylor, başkent Monrovia’da bugün dini liderlerle yaptığı toplantıda, Amerikan yönetiminin Liberya’da durumun istikrara kavuşturulması için asker göndermeden önce kendisinden görevi bırakmasını istemesini anlayamadığını söyledi.

Taylor, dini liderlere, Amerikan askerlerinin ülkeye gelmesinden önce ayrılması durumunda Liberya’da istikrarın daha büyük bir tehlike altına gireceğini belirtti.

Liberya’da isyancıların, başkente girmesiyle büyüyen çatışmalarda 300 sivil hayatını kaybetmiş ve Avrupa Birliği de Washington’dan Liberya’ya müdahale etmesini istemişti.

Bu arada savaş suçu işlediği iddiasıyla karşı karşıya bulunan Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor’a Nijerya sığınma hakkı tanımaya hazırlanıyor. Taylor’a “bize sığınabilir” diyen Nijerya yönetimi ile görüşmelerin sürdüğü haber veriliyor.

XS
SM
MD
LG