Erişilebilirlik

'K. Kore'nin Tehditleri ABD'yi Korkutmaz' - 2003-07-03


ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Kuzey Kore’nin tehdit edici açıklamalarının Bush Yönetimi'ni korkutamayacağını söyledi.

Powell, ABC radyosuna verdiği demeçte Kuzey Kore’nin nükleer silah programının aslında ülkesini ekonomik yardımdan yoksun bıraktığını anlaması gerektiğini vurguladı.

Powell’in açıklamasından önce Kuzey Kore, ABD ve müttefikleri nükleer programı nedeniyle yaptırım uygularlarsa "acımasız" misilleme yapacağı tehditinde bulunmuştu.

Colin Powell ise, sert sözlerle ABD’yi korkutarak Kuzey Kore’ye yönelik politikasını değiştirmeye zorlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Powell, Kuzey Kore liderlerinin, nükleer silah programlarının, dış yardıma acil ihtiyaç duyan ülkeleri yıkıma götüren kötü bir koz olduğunu anlamaları gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı bu açıklamayı, Kuzey Kore’nin, eğer kendisine karşı yaptırım ya da abluka uygulanırsa acımasız karşılık vereceği ve 1953 tarihli anlaşmadan çekileceği tehdidinde bulunmasından sonra yaptı.

Powell, ABC radyosuna yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin kullandığı sert dilin, ABD’nin nükleer silah konusundaki diplomatik çabalarının başarılı sonuç vermesinden duyduğu rahatsızlığı yansıttığını belirtti. Bakan, "Kuzey Kore tehditler savuruyor, bir takım iddialar ortaya atıyor. Kuzey Koreliler sert konuşmakta ustadır. Ama şimdi onları şaşırtan ABD’nin geri adım atmaması, yaptıkları tehditler üzerine hemen taleplerini yerine getirmeye başlamamasıdır. Kuzey Kore, değeri sürekli düşen bir kozu, nükleer silah kozunu kullanmaya çalışıyor. Nükleer silah programından ne kadar çabuk kurtulursa, o kadar çabuk açlık çeken halkına yiyecek yardımı ve çökmek üzere olan ekonomisine destek sağlarız^," dedi.

Powell, Kuzey Kore’nin ABD’yle ikili görüşme ve saldırmazlık paktı yapma gibi diğer taleplerinin de karşılanmasının mümkün olmadığını söyledi. Geçen yıldan bu yana Kuzey Kore’nin uluslararası nükleer taahhütlerini ihlal ettiğini hatırlatan Powell, bu talepleri yerine getirmenin, Pyongyang’ı bu kötü davranışı nedeniyle ödüllendirmek olacağını söyledi.

Colin Powell, sorunu çok yanlı görüşmelerle çözmek istediklerini, Kuzey Kore’nin nükleer silah geliştirme yeteneğini 1994 tarihli anlaşma gibi dondurmayı değil tümüyle ortadan kaldırmayı amaçladıklarını belirtti.

Bush yönetimi yetkilileri halen Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Japonya Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri’nin başkanlık ettiği diplomatik heyetlerle Kuzey Kore sorununu görüşüyor.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı da aynı konuda Washington’da görüşmeler yapıyor.

XS
SM
MD
LG