Erişilebilirlik

Sınır Muhafızları Teslim Edildi - 2003-06-30


ABD, yaklaşık 10 gün önce Irak-Suriye sınırında bir operasyon sırasında yaralanan 5 sınır muhafızını Suriye’ye teslim etti.

Bu ayın başlarında Amerikan güçleri, Irak-Suriye sınırında şüphelendikleri bir konvoya operasyon düzenlemiş, bu sırada Amerikan askerleriyle çatışan Suriyeli 5 sınır muhafızı yaralanmıştı.

Amerikan birlikleri, sınır muhafızlarını alıkoymuş ve tedavilerini gerçekleştirmişti. Olay, ABD ile Suriye arasında gerilime yolaçmıştı.

Bu arada, Uluslararası Af Örgütü, Amerikan askeri makamlarını, Irak’ta gözaltına aldıkları Iraklılara insanlık dışı muamele ettikleri gerekçesiyle eleştirdi.

Irak’ta Amerikan güçlerinin hafta sonunda başlattığı ve havadan desteklenen “Çöl Yılanı” kod adlı operasyon ise tüm hızıyla sürüyor.

Son operasyon, Irak’taki koalisyon güçlerine son zamanlarda hemen hergün saldırılar düzenlenmesi üzerine başlatıldı.

Amerikan Merkez Bölge Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, operasyonun yalnızca ilk gününde 23 ayrı baskında 61 kişinin tutuklandığı, çok sayıda silah ve belgenin ele geçirildiği bildirildi.

Açıklamada, ayaklanma ve saldırıları bastırmak, eski rejimin üst düzey yetkililerini yakalamak amacıyla dün Bağdat’ın kuzey ve doğusunda başlatılan operasyonun İran sınırına kadar uzandığı kaydedildi.

Çöl Yılanı operasyonu, Irak’ta Saddam yanlısı direnişi kırmak için daha önce yapılan operasyonlara kıyasla daha dikkatle seçilmiş hedeflere ve bireylere yönelik olarak yürütülüyor. Bir ay kadar önce başlatılan Çöl Akrebi operasyonunda birçok kent ve kasabada hedef ayrımı gözetilmeden evler tek tek aranmıştı.

Son operasyon özellikle Bağdat’ın kuzeyinde, Dicle Nehri'nin iki yakasında, Samara’ya kadar uzanan bölgeyi hedef alıyor. Bu bölgenin merkezindeki Balad kenti yakınında son günlerde iki Amerikan askeri kaçırılmış ve daha sonra ölü olarak bulunmuştu.

Bağdat’ın düştüğü 9 Nisan’dan sonra Irak’taki Amerikan ve İngiliz askerleri hemen her gün roketli, bombalı ve silahlı saldırıya uğruyor. Başkan Bush’un Irak’a yönelik saldırıların sona erdiğini ilan ettiği 1 Mayıs’tan bu yana 20’den fazla Amerikan askeri uğradıkları saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Son olarak bugün de bir Amerikan devriye kolu, Bağdat’ın batısındaki Falluca’da roket-el bombası saldırına uğradı. Olayda, devriye koluyla birlikte olan bir gazetecinin yaralandığı bildirildi.

Af Örgütü eleştirdi

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, Irak’ta Amerikan askerlerinin, gözaltına aldıkları Iraklılar'a çok kötü davrandığı yolunda kanıtlar elde ettiğini açıkladı. Af Örgütü’ne göre, tutuklandıktan sonra serbest bırakılan Iraklılar, Amerikalı askerlerin kendilerine karşı aşırı ve ölçüsüz kuvvete başvurduğunu söyledi. Merkezi Londra’da bulunan ve bütün dünyada insan haklarını savunan Af Örgütü, Amerikan makamlarını mahkumlarla görüşme izni vermeye çağırdı.

Bağdat’ta görüşü sorulan bir Amerikalı askeri sözcü, Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı rapor ellerine geçmediği için yorum yapmayacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG