Erişilebilirlik

Larson: 'Türk Ekonomisi Zayıf' - 2003-06-29


Amerika Dışişleri Bakanı’nın ekonomik işlerden sorumlu yardımcısı Alan Larson, Türk ekonomisinin sıkıntılardan kurtulması için ekonomik programın taviz verilmeden uygulanması gerektiğini söyledi. Bakanlık, Larson’un bir düşünce kuruluşunda yaptığı, Türkiye ve ekonomisiyle ilgili konuşmanın metnini yayınladı.

Larson Türk ekonomisinin 2001 yılındaki ekonomik krizden bu yana önemli kazanımlar elde ettiğini, ancak hala zayıf olduğunu belirtti. Larson, kamu borçlarının çok yüksek olduğunu, borcun devamlı olarak arttığını ve bu yükten kaynaklanan sorunların, reformlarla aşılabileceğini söyledi. Larson, Türkiye’ye IMF’nin verdiği desteğin yanı sıra, Amerika’nın da yardıma hazır olduğunu kaydetti. Alan Larson, 2003 sonundan itibaren IMF'nin Türkiye'ye verdiği kredinin 22 milyar doları bulacağını belirtirken, 'Türkiye, ekonomik büyümesini, Amerika veya çoklu kuruluşlardan gelen büyük miktarlardaki kredilerle finanse etmeyi bekleyemez. Bunun yerine özel sermayeyi çekmeye önem vermeli' dedi.

Geçen yıl Türkiye'nin sadece 600 milyon dolarlık dış yatırım çektiğini ve bu yatırım seviyesinin Bolivya ile eşdeğer olduğunu söyleyen Larson, 'Bu oran, Polonya'ya akan dış yatırımın yüzde 10'u, Meksika'nın yüzde 5'i ve Brezilya'nın yüzde 2'sidir. Türkiye, bundan çok daha iyisini yapabilir' dedi.

Larson, 2005'te tekstil kotalarının kalkacağına işaret ederek, Türkiye'nin çabalarını, o tarihte Doğu Asya ülkeleriyle rekabete yoğunlaştırmasının yerinde olacağını söyledi.

Dış politikayı ilgilendiren önemli mesajlar da veren Larson, Ermenistan sınırının açılması, Kıbrıs meselesinin çözümü ve, Türk Yunan ilişkilerinde yumuşamanın Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyelik umudunu güçlendireceğini belirtti.

İsrail'e yılda 50 milyon metreküp su satma anlaşmasının işletilmesinin de önemli olduğunu ifade eden Larson, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ve Şah Deniz gaz boru hattına Amerika’nın desteğinin tam olduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG