Erişilebilirlik

Irak'ta Yeni Saldırı - 2003-06-27


Bağdat’ta bugün de bir Amerikan askerinin vurulduğu haber verildi. Görgü tanıkları, askerin Bağdat’ın kuzeybatısında bir dükkanda video disk alışverişi yaparken, yüzünden ya da boynundan vurulduğunu söylüyor.

Amerika Savunma Bakanlığından bir yetkilinin olayı doğruladığı bildirilirken, askerin sağ olup olmadığı henüz açıklık kazanmadı. Bu arada, Amerikan kuvvetleri Bağdat’ın kuzeyindeki Balad kentinde kaybolan iki askeri aramaya devam ediyor. Askerler telsiz konuşmasına yanıt vermeyince, kayıp olduklarına karar verilmişti.

Amerikan ordusu, olayla ilgili olarak 3 Iraklı’nın tutuklandığını söylüyor. Necef kentinde de, dün 2 Amerikalı asker öldürülmüştü. Başka bir olayda ise Iraklı elektrik işçilerini taşıyan araçta meydana gelen patlamada bir Iraklı öldü.

Amerikalı yetkililer, saldırılardan, Saddam Hüseyin rejimi kalıntılarını sorumlu tutuyor. Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin, yer yer devam eden direnişi ortadan kaldırmakta başarılı olacağına inandığını belirtti.

Genelkurmay eski Başkanı olan Dışişleri Bakanı Colin Powell, Amerikan yetkililerinin savaş sonrasında Irak’ın tehlikeli bir yer olacağını her zaman bildiğini söyledi. Powell, İspanya Dışişleri Bakanı Ana Palacio ile görüşmesinin ardından Washington’da yaptığı açıklamada, Irak’taki durumdan kaygı duyduğunu ancak telaşa kapılmadığını vurguladı. Dışişleri Bakanı, Amerika’nın, hem bölgedeki birliklerinin hem de Irak halkının güvenliğini mutlaka sağlayacağını söyledi:

“Askeri yetkililerimizin Irak’ta yer yer devam eden direnişi ortadan kaldırmak için ellerinden geleni yapacağına eminim. Bu direniş ister eski Saddam yanlılarından ve Baas partisi unsurlarından isterse çöken rejim yanlısı fedailerden gelsin, ortadan kaldırılacaktır. Ancak bu zaman ve kararlılık gerektiriyor. Askeri ve polis gücümüzle kararlı biçimde söz konusu unsurları ortadan kaldıracağız”

Powell, Irak’ın kitle imha silahları iddialarıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunduğu rapor konusunda kendisi Dışışleri Bakanlığı üzerinde Beyaz Saray ya da Savunma Bakanlığından siyasi baskı olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlarken şöyle dedi:

“O gün söylediklerim hala geçerli... İstihbarat kuruluşlarımız tarafından desteklenmeyen ya da inanmadığın bir şey söylemiş değilim. Başkan beni Birleşmiş Milletler’e giderek o sunuşu yapmakla görevlendirdi ve ben de görevi yerine getirdim. Söylediklerimin zaman içinde kanıtlanacağına inanıyorum.”

Dışişleri Bakanı Powell, Irak’ta son günlerde uranyum zenginleştirme aygıtlarına ait bazı parçaların gömülü olarak bulunmasının da Irak’ın nükleer silah üretme niyeti konusunda Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmayı destekler nitelikte olduğunu söyledi. Powell, Dışişleri Bakanlığı’ndaki bazı istihbarat uzmanlarının, Irak’ta seyyar laboratuarlarda biyolojik silah üretildiği yolundaki bilgiler üzerinde şüpheleri olduğunu, ama kendisinin bu tür araçların başka bir amaçla kullanılamayacına inandığını söyledi.

New York Times gazetesi, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın, Irak’taki kamyon-laboratuvarların biyolojik silah yapımında kullanıldığı konusunda Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ile aynı fikirde olmadığını öne sürmüştü.

XS
SM
MD
LG