Erişilebilirlik

Terör Zanlısı İki Türk ABD'ye Teslim - 2003-06-25


Malavi’de terörizm suçlamasıyla Pazar günü tutuklanan ikisi Türk 5 zanlı, dün gece, gizlice ABD’ye teslim edildi.

Türk zanlılardan Arif Ulusam, Blantyre kentinde restaurant işletiyor. İbrahim İtabacı ise Bedri Uluslarası Okulu adlı okulun yöneticisi. Suudi Arabistan, Sudan ve Kenya vatandaşı diğer üç kişi, çeşitli vakıf ve yardım örgütlerinde çalışıyor.

Malavi Yüksek Mahkemesi, zanlıların ABD’ye teslim edilmelerini redderek adli makamlardan, neyle suçlandıklarını açıklamalarını istemişti. Zanlılar hakkında bu sabaha kadar dava açılmaz ise, serbest bırakılmaları gerekiyordu.

Zanlılar, yardım amacıyla topladıkları paraları El-Kaide’ye aktarmakla suçlanıyor.

Bu arada, bir Amerikalı diplomat, terörle mücadelede önemli ilerleme kaydedildiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Dairesi Koordinatörü Cofer Black, uluslararası topluluğun teröristleri toplama ve eylemlerini durdurma yolunda tarihi ilerleme sağladığını açıkladı.

Black, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü’nün Viyana’daki merkezinde yaptığı konuşmada, özellikle Usame Bin Ladin’in El-Kaide örgütüne karşı sürdürülen çabalara dikkati çekti: "El-Kaide yönetiminin yarısından fazlası tutuklandı, gözaltına alındı ya da etkisiz hale getirildi. Üçbini aşkın El-Kaide eylemcisi ve destekçisi tutuklu ya da gözaltında. En önemlisi uluslararası topluluk şimdi çok iyi haberleşiyor. Çok daha hızlı bilgi alışverişi yapan bir küresel iletişim ağı kuruldu. Güvenlik örgütleri çok daha etkili işbirliği yapıyor. Dünya, terörizmin mali bağlantılarını izliyor, bunları belirliyor, sonra kesip teröristlerin para kaynaklarını donduruyor."

Amerikalı terör uzmanı Cofer Black, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü'nün terörle mücadele biriminin, sınır ve pasaport kontrolü yaparak teröristlerin serbestçe dolaşmasını önlemede hayati bir rol oynadığını söyledi.

Masum sivillerin ölümüne yolaçacak saldırı planlarının önlendiğini belirten Black, Suriye gibi ABD’nin terörü destekleyen devletler listesinde yeralan ülkeleri daha çok işbirliği yapmaya çağırdı: "Bilgi aktarma ve terörizme karşı küresel savaşı desteklemeye başlama gibi alanlarda son zamanlarda bazı çok olumlu işaretler görülüyor. Ama yapmaları gereken daha çok var. Sağlıklı bilgi alışverişi konusunda daha çok adım atmaları gerekiyor. Ellerinde El-Kaide örgütü ve tüm terörist operasyonlar hakkında istihbarat varsa bunları bize ve bölgedeki güvenlik örgütlerine aktarmaları şart."

Viyana’da, ABD ve Rusya’nın girişimiyle yapılan Avrupa Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü Konferansı'na, askeri uzmanlar dahil 300 delege katılıyor. Amerikalı uzman, iki günlük konferansı açılışında yaptığı konuşmada, terörle mücadelede özellikle Ortadoğu’nun güvenlik güçleri için halen güç bir durum yarattığını vurguladı.

XS
SM
MD
LG