Erişilebilirlik

'Kıbrıs'ta Çözüm Önkoşul Değil Ama İyi Olur' - 2003-06-25


Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox, Avrupa’nın yeni anayasası sayesinde, Avrupa Birliği’nin yasal statüye kavuşarak sözleşmelere imza atabileceğini, karar verme sürecinin hızlanacağını, dış politikada tek ses olacağını söyledi.

Avrupa liderlerinin Başkan Bush’la görüşmesi öncesinde, Washington’da bir konuşma yapan Cox, Kıbrıs’ta anlaşmazlıklara çözüm bulunmasının Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini kolaylaştıracağını ancak Kıbrıs konusunun ayrı ele alındığını söyledi.

Avrupa Birliği’nin önümüzdeki yıl üye sayısını 15’den 25’e çıkarmaya hazırlandığı bir sırada, karar verme mekanizmasını hızlandırmayı ve kurumları daha etkin hale getirmeyi de amaçlayan anayasa da tamamlanmak üzere. Avrupa Birliği liderleri anayasa taslağını geçtiğimiz hafta incelediler.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox, Washington’da yaptığı konuşmada, Avrupa’nın ilk kez bu şekilde anayasasını hazırladığını ve sonuçtan memnun olduklarını söyledi:

"Anayasayı oluşturma komisyonu 28 ülkeyi temsil eden 105 üyeden oluşuyor. Bunlardan 15’i birlik üyesi, 13’ü de aday ülkeler. Aday ülkelerden 10’u, önümüzdeki yıl birliğe katılacak. Romanya ve Bulgaristan ise birliğe 2007’de girecek. Türkiye ise hala aday ülke statüsünde ve üyelik müzakerelerine başlamadı. Ancak bu 13 adayın da temsilcileri Avrupa anayasası hazırlıklarına katıldı."

Pat Cox, Türkiye’nin 2004’de üyelik müzakerelerine başlaması olasılığıyla ilgili sorumuzu şöyle yanıtladı:

"Geçen Cuma akşamı Avrupa Birliği zirvesi sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le konuşma fırsatım oldu. 6’ıncı uyum paketinin önceki gün Meclis’ten geçtiğini söylediler. Bu gelişmenin cesaret verici olduğunu ve bu yolda devam etmeleri gerektiğini söyledim."

Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox, Türkiye ile ilgili kararın, Avrupa Komisyonu’nun 2004 sonbaharında hazırlayacağı rapora bakıldıktan sonra verilmesi gerektiğini söyledi:

"Türkiye’ye karşı olan veya onu destekleyen pek çok tartışma var. Ancak bu tartışmaların, 1999 Helsinki zirvesinde Türkiye’ye adaylık statüsü verildiği zaman aşılması gerekti. O zaman, Türkiye’ye yapması gerekenleri söyledik. Bundan sonra adil bir şekilde Türkiye’nin neler yaptığına bakmalı ve ona göre karar vermeliyiz."

Pat Cox’a yöneltilen bir başka soru da Kıbrıs’la ilgiliydi. Avrupa Birliği’nin, Kıbrıs’ta sorunların çözümlenmesini istediğini söyleyen Cox, bunun şimdiye kadar mümkün olmadığını kaydetti:

"Kıbrıs’ta anlaşmaya varılması en çok tercih edilen durumdu ancak ön şart değildi. Önümüzdeki yıl 1 Mayıs’ta Kıbrıs Avrupa Birliği’ne katılacak. O zamana kadar hala sorunları çözme şansımız var."

Kıbrıs konusunda çözüm için Amerika’nın da çaba göstermesinden memnunluk duyduklarını söyleyen Cox, en çok çaba göstermesi gereken ülkelerin Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye olduğunu belirtti:

"Bu bir Avrupa sorunu. Avrupa Birliği üyesi Yunanistan, birliğe yakında girecek olan Kıbrıs ve aday ülke Türkiye’nin çok çaba göstermesi gerekiyor. Kıbrıs’ta çözüm, Türkiye aleyhindeki duyguların da olumlu yönde gelişmesinde etkili olacaktır."

Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox, yine de konuların ayrı düşünülmesi gerektiğini ve Kıbrıs konusunun, Türkiye’nin üyeliğinden ayrı olduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG