Erişilebilirlik

AB'den Balkanlar'a Üyelik Sinyali - 2003-06-23


Selanik Zirvesi’nde, liderler, Bosna, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk ve Makedonya’nın gelecekte birliğe alınması konusunu inceleme vaadinde de bulundu. Böylelikle Balkan ülkeleri Zirve’den beklediklerini önemli ölçüde elde etmiş oldu.

Bosna Dışişleri Bakanı, zirveden çıkan bu sonuca en fazla sevinen isimler arasındaydı. Bosnalı yetkili, Avrupa Birliği’nin, Balkan ülkelerinin yakın bir gelecekte üye olacağına dair güçlü bir mesaj verdiğini söyledi. Ancak zirveye katılan diğer Balkan liderler biraz daha ihtiyatlı bir tavır sergilediler. Hırvatistan Devlet Başkanı Stipe Mesiç, Birliğe katılmanın artık Balkan ülkelerinin vereceği bir karar olduğunu, üye olmak isteyenlerin bir dizi kapsamlı kriteri yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği’ne gelecek Mayıs ayında 10 yeni üye katılıyor. Bulgaristan ve Romanya’nın üyeliği içinse 2007 tarihi belirlendi. Bosna, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk ve Makedonya gibi ülkeler de 2007 yılında birliğe üye girmeyi hedefliyor, ancak diplomatik çevreler bunun uzak bir ihtimal olduğu görüşünde.

Sırbistan Başbakanı Zoran Zivkoviç, Selanik Zirvesi’nden mucize bekleyenlerin, umutlarının boşa çıktığını söyledi. Zivkoviç, “Zirveden çıkan mesaj son derece açıktı. Üyeliğe kabul edilmek ülkelerin kendi çabalarına bağlı ve öne sürülen koşullar da oldukça zorlu” dedi. Avrupa Birliği liderleri de Batı Balkan ülkelerine, birliğe üye olmak için hukukun üstünlüğü ilkesini uygulamaya geçirmeleri, yolsuzlukları önlemeleri ve örgütlü suç çetelerini ortadan kaldırmaları gerektiğini özellikle hatırlattı.

XS
SM
MD
LG