Erişilebilirlik

Uğur Ziyal: ABD İle İlişkiler Rayına Oturdu - 2003-06-19


Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, Amerika ile ilişkilerin son derece olumlu yönde geliştiğini “rayına oturduğunu” ve “tek boyutlu olmaktan çıktığını” söyledi.

Washington’da Pazartesi günü başlayan temasları bugün sona eren Ziyal, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün en kısa zamanda, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da bir süre sonra Washington’a geleceğini, temasların her seviyede süreceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Büyükelçi Uğur Ziyal’in Washington ziyareti, Irak savaşı öncesi sarsılan Türk-Amerikan ilişkilerini yeniden eski seviyesine çıkarma yolunda büyük önem taşıyor. Bu bağlamda Ziyal, Washington’daki temasları konusunda her yönden olumlu mesajlar verirken, Bush yönetimiyle görüşmeleri hakkında şöyle dedi:

"Yönetimle yaptığımız temaslarda gerek Dışişleri'nde, gerek Pentagon'da, gerek Beyaz Saray'da, gerek Başkan Yardımcısının ofisinde Türkiye'ye değer verildiğini gördük. Amerika, Türkiye ile ileride bir çok şeyler yapmayı düşünüyor. Bunun sadece Ortadoğu'daki hareketlerine destek aramanın ötesinde olduğunu son derece açık şekilde ortaya koydular."

Büyükelçi Ziyal, ekonomik konulardaki görüşmelerinde de aynı olumlu izlenimleri aldığını belirtti:

"Dışişleri ekonomi bürokrasisini en olumlu hava içinde gördüm. Programımızı devam ettirmekte olduğumuzu, bunun taşığıdı önemi, ilişkimizin ekonomik boyutunun daha da geliştirilmesi gerektiğini söylediler. Bir süredir yapmadığımız Ekonomik Ortaklık toplantısını da zannediyorum Eylül ayında yapmaya karar verdik. Geniş bir işadamı ve özel sektör katılımının yanı sıra toplantıya iki tarafın da ekonomi bürokrasinin temsilcileri katılacak."

Uğur Ziyal’in Eylül’de yapılacağını söylediği toplantı, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için geçen yıl Ankara’da yapılan ve Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın ekonomiden işlerden sorumlu müsteşarı Alan Larson’un katıldığı Ekonomik Ortaklık Grubu toplantısının devamı niteliğini taşıyor.

Amerika ile Türkiye arasındaki temasların Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün en kısa zamanda Washington’a gelmesiyle süreceğini söyleyen Ziyal, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da Washington’a geleceğini kaydetti.

"Sayın Powell'ın sayın bakanımıza davetini ankara'ya telgrafla ilettim. Kendim de ileteceğim. Bakanın ziyareti için çalışmalara başlayacağız. Bundan sonra diğer ziyaretler de olacak. Bu ziyaretler Başbakan düzeyinde de olacak. Diğer bakanlar düzeyinde de olacak. İlişkilerimiz rayına oturmuş vaziyette. Tek boyutlu olmaktan çıkmış bir ilişkiler manzumesi içindeyiz ve ilişkilerimizi bütün cephelerden, her iki tarafın da yararına olduğu ölçüde götüreceğiz."

Ziyal’in değindiği Yüksek Düzeyli Askeri Grup Toplantısının da Kasım ayında yapılması bekleniyor.

Ziyal, Irak konusuna da değinerek, Amerika’nın Irak’ta başarılı olmasının Türkiye’nin çıkarına olacağını belirtti. Irak’ta yeniden yapılandırma projeleri konusunda ise Ziyal, Amerikan yönetimine Türkiye’nin nasıl katkı sağlayacağına dair öneriler ilettiklerini söyledi.

Bu ve başka konularda, Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü Washington’da görüşmeler yapacak. Güçlü’nün, Cumartesi günü California’da Amerika Tarım Bakanı’nın da katıldığı uluslararası bir toplantıya katıldıktan sonra 26 Haziran’da Washington’a geçmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, Washington’dan ayrılmadan önce yaptığı bilgilendirme toplantısında Kongre’deki temasları konusunda da şöyle dedi:

"Ders vermek, azarlamak gibi yaklaşımlardan ziyade konuşmak yaklaşımı vardı. Sarbanes ile bile yaptığımız görüşme gayet olumlu geçti. Bizi gayet iyi dinledi ve dış kapıya kadar uğurladı. Birbirimizle konuşabildiğimizi gördük. Bu yeni bir gelişme."

Ziyal Kongre’de, Türkiye ile Dostluk Grubu üyelerinin yanı sıra Senato Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Richard Lugar, Rum asıllı Demokrat Senatör Paul Sarbanes ve Senatör Chuck Hagel’la görüştü.

Bu görüşmelerde soykırım iddialarıyla ilgili Ermeni karar tasarısı konusunda Türkiye’nin hassasiyetini belirttiklerini söyleyen Ziyal, tasarının çıkmaması için Bush yönetiminin, çabalarını sürdürmesi yönündeki beklentiyi dile getirdiklerini kaydetti.

Ziyal, Türkiye’ye dönmek üzere bugün Washington’dan ayrıldı.

XS
SM
MD
LG