Erişilebilirlik

Uğur Ziyal: Türkiye'de Amerikan Karşıtlığı Yok - 2003-06-17


Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, Amerika ile “stratejik işbirliğinin” yolunda yürüdüğünü, Türkiye’nin Amerika ile işbirliğine devam edeceğini ve Türkiye’de Amerikan karşıtlığı olmadığını söyledi. Washington ziyaretini sürdüren Uğur Ziyal, bu sabah ‘American Enterprise’ adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, Irak ile İsrail-Filistin sorununun ikili ilişkilerde önem taşıyan konular olduğunu da belirtti.

Müsteşar, Büyükelçi Uğur Ziyal, Ortadoğu barışında yapıcı rol oynamak için Türkiye’nin her türlü işbirliğine hazır olduğunu söyledi. Ziyal, bu konuda Türk tarafının görüşlerinin Amerika ile örtüştüğünü belirtirken şöyle konuştu:

"Bu konudaki görüşlerimiz Amerikan görüşleriyle örtüşüyor. Bu da bir Filistin devleti, İsrail’in güvenliği, bölgede sınırları tanınan hükümetler ve terörün olmadığı bir ortamı içeriyor. Türkiye hem İsrail’in hem de Filistinlilerin dostluğunu kazanan ender ülkelerden biri. Bunun da böyle sürdürmeye kararlı. Bu konuda taraflara görüşmeler için Türkiye’yi kullanmaları yönünde yaptığımız çağrı hala geçerliliğini koruyor."

Ziyal, ‘Yol Haritası’ denen barış planı başarılı olmadığı takdirde bunun Türk-İsrail ilişkilerine ne gibi bir etkisi olacağı yolundaki bir soru üzerine de, Türkiye’nin İsrail’le askeri, ekonomik, politik ve kültürel, her konuda işbirliği yaptığını söyledi. ‘Yol Haritası’ nın başarısızlığa uğramasının Türkiye üzerinde değil bölge halkı açısından daha fazla etkisi olacağını belirten Ziyal, terörizmin mutlaka sona ermesi gerektiğini kaydetti.

Amerika ile ilişkiler alanında Ziyal, bu konuda Amerika’da tartışma olduğu kadar Türkiye’de de tartışmaların olduğunu söyledi.

"Temaslarımda gördüğüm kadarıyla, Türk-Amerikan ortaklığı, pek çok kişinin sandığının aksine her zamankinden daha güçlü ve anlamlı. 11 Eylül olaylarından sonra ilişkimiz, terörle mücadele alanında daha derinleşti. Irak savaşından sonra da yeni bir boyut kazandı."

Uğur Ziyal soruları yanıtlarken Türkiye ile Amerika arasındaki stratejik ortaklığın, meslektaşı Marc Grossman tarafından da doğrulandığını belirtti. Ziyal, Irak’la ilgili olarak, bölgesel konularda ve Atlantik ötesi ilişkilerde Türkiye’nin görüşlerinin Amerika ile örtüştüğünü söyledi; İkili ilişkilerde bazı sorunlar olsa da ortaklığın sağlıklı olarak işlediğini kaydetti.

Ziyal ordu ile hükümetin ilişkileri konusunda bir soru üzerine, Türkiye’de dış politika alanında kurumlar arası çatışma olmadığını ve kendisinin de Türkiye’nin dış politikası açısından ortak bir görüşü temsil ettiğini belirtti.

Son zamanlarda bazı Amerikan kurumlarının Türkiye’de yaptığı araştırmalarında, Türk halkının Amerika karşıtı duygular taşıdığı sonucunun çıkması da Ziyal’e hatırlatıldı. Bunun üzerine Ziyal, Türkiye’de Amerika karşıtlığının olmadığını söyledi.

"Türk halkının çoğunluğu savaşa karşı çıktı. Bu bir prensip meselesi. Çok savaşa girdik ve savaşın kötülüklerini gördük. Ancak Türkiye’de Amerika karşıtlığı yok. Adana’daki Amerikan konsolosluğuna el bombası atan ve akli dengesi yerinde olmayan bir kişi vardı. Hemen yakalandı. Ancak halkın tehdit algılamasından sözedersek, bu Amerika’dan değil Irak’tan gelebilecek tehlikelere yönelik."

Amerika’da son günlerde açıklanan bir araştırma, çeşitli ülkelerin yanısıra, Türkiye’de de halkın, Amerika’nın kendileri için bir tehdit kaynağı olabileceğini düşündüğünü ortaya çıkarmıştı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal’e sorulan sorulardan biri de Ermenistan ve Amerika’daki Ermenilerle Türk hükümetinin ilişkileri konusundaydı. Ziyal, Türk ve Ermenistan Dışişleri Bakanlıkları arasında temasların sürdüğünü, bu görüşmelere ileride Azerbaycan’ın da katılmasını umduğunu söyledi.

Ziyal bugün Amerika Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz’le görüşüyor. Amerikalı yetkililerle temaslarına yarın da devam edecek olan Ziyal’in Musevi lobisinin temsilcileriyle kahvaltıda bir araya gelmesi ve bazı Kongre üyeleriyle görüşmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG