Erişilebilirlik

Atom Enerjisi Dairesi İran'dan Güvence İstiyor - 2003-06-16


Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, İran'dan, nükleer enerji programının barışçı olduğu konusunda güvence vermesini istedi.

Daire Başkanı Muhammed El Baradey, kurumun yönetim kuruluna sunduğu raporda, İran’ın bazı anlaşmaları ihlal ettiğini ancak bunları düzeltmek için adımlar attığını belirtiyor.

Rapor, Ocak ayından bu yana İran’da incelemeler yapan Daire müfettişleri tarafından hazınlandı. Raporda, İran’ın, nükleer malzemeyi nasıl kullandığı ve koruduğu konusunda gerekli bilgiyi vermediği ancak şimdi bu eksiği gidermeye çalıştığını belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Atom Enerjsi Dairesi Sözcüsü Melissa Fleming, El- Baradey’in Tahran hükümetinden nükleer programı konusunda daha fazla şeffaflık istediğini söyledi. Sözcü, "Birleşmiş Milletler Atom Enerjisi Dairesi, bazı sorulara cevap bulabilmek içini hala İran’da incelemeler yapıyor. Herhangi bir tesise nükleer madde sokup sokulmadığını belirlemek için çevreden örnek almamız şart. Bu iş henüz tamamlanmadı," dedi.

Baradey, ayrıca, İran’dan, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nın ek protokolünü imzalamasını da istiyor. Sözcüye göre, İran’ın protokolü imzalaması müfettişlerin görevine resmilik kazandıracağı için, daha rahat ve serbest çalışmalarını sağlayacak.

İranlı yetkililer Atom Enerjisi Dairesi’nin isteğinin incelenmekte olduğunu bildirdiler. İran’ın Nükleer Enerji Dairesi Sözcüsü Halil Musevi, Reuters ajansına verdiği demeçte, “Ek Protokolü imzalamaya henüz karar vermedik ancak, olumlu bir yaklaşımla isteği inceliyoruz” dedi. El-Baradey, ek protokolü imzalamakla, Tahran hükümetinin, nükleer enerji programının barışçı olduğunu da kanıtlamış olacağını savunuyor.

İran, programın sivil amaçlı olduğunda ve inşa edilmekte olan reaktörlerin elektrik üretimi için kullanılacağında ısrar ediyor.

ABD ise, Rusya tarafından inşa edilmekte olan tesislerin atom bombası yapmak için kullanılacağını iddia ediyor, İran gibi çok zengin petrol yataklarına sahip olan bir ülkenin enerji ihtiyacını nükleer elektrik santralinden karşılamak istemesinin inandırıcı olmadığını ileri sürüyor.

XS
SM
MD
LG