Erişilebilirlik

NATO Karargahı İzmir'e Kuruluyor - 2003-06-13


NATO’nun hava operasyonları için karargah İzmir’de kurulacak. Karar, Brüksel’de yapılan NATO savunma bakanları toplantısında alındı.

Karara göre, İzmir’deki NATO karargahı ittifakın güney kanadındaki hava operasyonları komutanlığını üstlenecek ve Yunanistan’ın Larissa kentinde bulunan alt komutanlık da İzmir’e bağlanacak.

Karar çerçevesinde NATO’nun şu anda İzmir’de bulunan deniz unsurları İtalya’nın Napoli üssüne, kara unsurları da İspanya’nın Valensiya kentine yerleştirilecek.

Varılan uzlaşma sonucu Atina itirazını çekince, Nato’nun en büyük iki hava komutanlığından biri Türkiye’ye geçti. İzmir’de kurulacak karargâha taşınma önümüzdeki yılın sonbaharına kadar tamamlanmış ve faaliyete resmen geçilmiş olunacak. İttifakta günün koşullarına uygun değişim sürecinde Türkiye’nin önemi bugün alınan kararlarla daha da artmış bulunuyor.

İzmir’deki Güney Bölgesi Hava Komutanlığı Karargâhı’nın dışında, Konya’da bir hava taktik üssü, Ankara’da, Nato üyesi olmayan ancak Barış İçin Ortaklık programında yer alan devletlerin askerlerini yetiştirecek bir merkezin yanı sıra bir de terörle mücadele çerçevesinde üs kurulacak. Yunanistan'ı Amerika Birleşik Devletleri’nin ikna ettiğine hiç şüphe yok. Ancak Atina, Brüksel’de ortalığı alevlendirmeye devam ediyor. Türkiye’nin Ege’deki uçuşlar sırasında kendi hava sahasını ihlâl ettiği ve gerginlik yarattığı gerekçesiyle konuyu Avrupa Birliği gündemine getirmeye çalıştığı gibi, Nato genel sekreteri nezdinde de protesto etti. Yunan savunma bakanı dün akşam tahmin edildiği gibi Türk meslekdaşı ile de bu konuyu görüştü. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül gerginliği tırmandırıcı tarafın Türkiye olmayacağını söylüyor. Atina’nın iddialarının da bir temelden yoksun olduğuna dikkat çekiyor. Zira, Türk Hava Kuvvetleri’nin Ege üzerindeki uçuşları genel sortilerin sadece yüzde üçü oranında. Yunanistan tarafında ise bu oran yüzde 8o’lere varıyor. Türkiye ayrıca her uçuşu Nato’ya bildiriyor. Ancak, Yunanistan’a bildirmiyor. Bunun da sebebi Atina’nın hava sahasını 10 mile çıkartmak istemesinden kaynaklanıyor. Türkiye’nin bildirimde bulunması demek Atina’nın isteklerini kabul etmesi anlamına gelecek.

Milli Savunma Bakanı, Atina’nın şikâyetlerini Avrupa Birliği gündemine getirmesine de sert bir tepki gösterdi. Yaptığı görüşmelerinde Vecdi Gönül’ün, Türkiye’nin yer almadığı bir kuruluşta, iki ülkeyi ilgilendiren sorunların gündeme getirilip, tek tarafın dinlenmesinin hakkaniyet ilkesiyle uyuşmadığına dikkat çektiği bildirildi. Bakana yakın çevrelere göre, Kıbrıs’ta istediğini elde eden Yunanistan şimdi eski tutumuna geri döndü ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini bozma girişimlerini yeniden başlatmış bulunuyor. Bugün alınan Nato kararı çerçevesinde Nato’nun İzmir’de bulunan deniz unsurları İtalya’nın Napoli üssüne kaydırılacak. Kara birlikleriyle ilgili komutanlık da İspanya’nın Valencia kentine taşınacak. İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın Larissa üssündeki tüm hava unsurları da İzmir’e gelecek. İzmir’deki operasyon merkezinden sadece Nato değil, gerekli onayı alması şartıyla Avrupa Birliği’nin ordusu da yararlanabilecek.

XS
SM
MD
LG