Erişilebilirlik

Başkan Bush Kudüs'teki Saldırıyı Kınadı - 2003-06-11


Hamas örgütünün Kudüs’te 16 kişinin ölümü, yüzden fazla kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı intihar saldırısının ardından İsrail, Gazze’ye giriştiği iki ayrı saldırıda 7 Filistinli’yi öldürdü. İsrail’in hava saldırıları, koyu dinci Musevi giysileri içindeki bir Filistinlinin batı Kudüs’te bir belediye otobüsünde giriştiği intihar saldırısını izledi. İsrail helikopterleri Kudüs saldırısından birkaç saat sonra Gazze’ye attıkları bombalarla, ikisi Hamas üyesi beş Filistinliyi öldürdü. Bu saldırıdan birkaç saat sonra da Gazze kentinde bir otomobile düzenlenen füze saldırısında iki Hamas üyesi öldürüldü.

Küdüs’teki saldırı Başkan Bush ve Filistinli liderler tarafından sert bir dille kınandı. Kınama Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ve Başbakan Mahmut Abbas’dan da geldi. İsrail Başbakanı Ariel Sharon barış yönünde ilerleme taahütüne rağmen Filistinli militanları hedef alan saldırılara devam edeceklerini açıkladı. İsrail’in Hamaslı bir üst düzey yetkiliye karşı giriştiği saldırının ardından Kudüs’te bir intihar bombacısı tarafından yapılan eylemin sorumluğunu Hamas üstlendi. Hamas örgütü saldırıyla ilgili açıklamasını İnternet sitesinde yaptı.

Beyaz Saray Sözcüsü, Başkan Bush’un Kudüs'teki saldırıyı en sert şekilde kınadığını açıkladı. Bush, ülke içi bir geziden Washington'a dönüşünde Beyaz Saray bahçesinde basına yaptığı açıklamada tüm dünyayı teröristlerin para kaynaklarını keserek Ortadoğu’da barışın sağlanmasına yardımcı olmaya çağırdı.

Başkan Bush İsrail’de bir intihar bombacısının otobüse yaptığı saldırıyı şiddetle kınadı. Bölgedeki tüm uluslardan, bu olayları sadece kınamakla kalmayıp, tekrar yaşanmasını önlemek için, ellerinden gelen her türlü çabayı göstermelerini istedi. Bush şöyle dedi:

"Ortadoğu’da barışı görmek isteyen herkesi, terörle mücadeleye, Hamas gibi örgütlerin para kaynaklarını kesmeye, barışın gelişmesini önlemek üzere, karşısındakini öldürmeyi göze alanları tecrit etmeye çağırıyorum."

Başkan Bush, İsrail’in güvenliğini sarsmak ve Filistinlilerin kendi ülkelerinde, İsrail’le barış içinde yanyana yaşamasını önlemek için cinayet işlemek isteyenler olduğunu söyledi.

Başkan Bush Ortadoğu’da barışı sağlamak için ortaya koyduğu yol haritası planı çercevesinde, Filistin ve İsrail başbakanıyla geçen hafta biraraya gelmişti.

XS
SM
MD
LG