Erişilebilirlik

Rice: Şiddet Olayları Sabotaj - 2003-06-09


Ulusal Güvenlik danışmanı Condoleeza Rice, NBC televizyonuna verdiği demeçte, Ortadoğu’da yaşanan son şiddet olaylarını kınadı ve bunların geçen hafta bölgede düzenlenen iki önemli zirveyi sabote etmeyi amaçladığını söyledi:

"Şarm el Şeyh’te ve daha sonra Akabe’de tüm Arap dünyası toplandı. Suudiler, Mısırlılar, Ürdünlüler ve Arap Birliği’nin başkanı olarak Bahreyn oradaydı. Akabe’de çok başarılı bir zirve yaptık. Taraflar terörizmle mücadele ve barış yolunda yürüme taahhüdünde bulundu. Şimdi bazıları bu girişimi daha doğarken öldürmeye çalışıyor. Tarafların çizdikleri yolda ilerlemeleri gerek."

Ulusal Güvenlik danışmanı Rice, CBS televizyonuna verdiği demeçte de Filistin Başbakanı Mahmud Abbas’ın, kamuoyu yoklamaları kendi halkı arasında pek fazla popüler olmamasına rağmen, Washington’un tam desteğine sahip olduğunu belirtti:

"Başbakan Abbas kendi halkının de desteğini kazanacaktır çünkü onlara eski Filistinli liderlerin, ya da hala işbaşında olanların veremediği şeyleri verecektir. Şu noktayı açıkça belirtelim: Filistin halkı devlet kurmak, barışcı çözüm bulmak, İsrail ile yan yana barış ve refah içinde yaşamak için şimdi en iyi şansa sahiptir."

Dışişileri bakanı Colin Powell da Fox televizyonunun sorularını yanıtlarken Başbakan Mahmud Abbas’ın Batı Şeria ve Gazze’de terörizmi sona erdirme sözü verdiğini vurguladı. Amerika’nın Abbas’a bu konuda yardımcı olmak için elinden geleni yapacağını belirten Powell, İsrail’i de kendi üzerine düşeni yerine getirmeye, yani yasadışı Musevi yerleşim bölgelerini kaldırmaya çağırdı.

Gelişmeleri yerinde izlemek için Büyükelçi John Wolf’un bölgede sürekli görevlendirildiğini vurgulayan Powell, Amerikalı diplomatın çalışmaları doğrultusunda Ortadoğu barış sürecinin ilerlemeye devam edeceğini söyledi. Powell, Başkan Bush’un Ortadoğu barışına büyük öncelik verdiğini de hatırlattı.

XS
SM
MD
LG