Erişilebilirlik

Denetçiler El Tuwaitha'da - 2003-06-08


Bağdat’ın güneyindeki el Tuwaitha nükleer tesisinde incelemeler başladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin uzmanları, Amerikan askerlerinin eşliğinde tesisin savaş sonrasında gördüğü zararı belirlemeye çalışıyor.

Birleşmiş Milletler uzmanları Irak’taki el Tuwaitha Nükleer tesisine geri döndü. Denetçiler, tesisin yağmadan ne ölçüde zarar gördüğünü ve nükleer materyalin yayılma oranını araştıracak.

El Tuwaitha tesisinde beş yüz ton doğal uranyum ile iki ton zenginleştirilmiş uranyum bulunuyordu.

Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra tesise giren yağmacılar, variller dolusu radyoaktif materyali boşaltıp varilleri de tanesi iki Dolardan sattı.

Varillerin tesise geri getirilebilmesi için Koalisyon kuvvetleri bunları tanesi üç Dolardan geri alacağını açıkladı. Şu ana kadar bunlardan yüz kadarı geri kazanılabildi. Askeri yetkililer tesiste bulunan radyoaktif materyalin en az yüzde yirmisinin kayıp olduğunu kaydediyor.

Yerel halkın endişesi radyoaktif maddenin çevreye yayılarak büyük bir kirliliğe ve tehlikeye yol açmış olması...

Bazı görgü tanıkları, halkın bu varillerle Dicle nehrinde çamaşır yıkadığını belirtiyor.

Tesis yakınında yaşayanlar, bölgedeki içme suyu ve gıda kaynaklarını kullanmıyorlar. Halk, Bağdat’a giderek ihtiyaçlarını gideriyor.

Cuma günü Bağdat’a ulaşan Birleşmiş Milletler uzmanlarının iki hafta kalması bekleniyor. Kitle imha silahı arama yetkisi olmayan bu uzmanların, el Tuwaitha dışında inceleme yapması mümkün olamayacak.

Kitle imha silahlarını arama işi, çoğunluğu Amerikalı bin 400 kişilik bir uzmanlar heyeti tarafından gerçekleştirilecek. Heyetin gelecek hafta görevine başlaması planlanıyor.

XS
SM
MD
LG