Erişilebilirlik

Basına Sızan İstihbarat Raporu Tartışma Yarattı - 2003-06-07


ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı istihbarat dairesinin başkanı, basında yer alan haberlerin aksine, Irak’ın kitle imha silah programı olduğundan hiçbir zaman kuşkuya düşmediklerini söyledi.

Amerikan televizyonlarında yayınlanan haberlerde, Savunma Bakanlığı İstihbarat Dairesi’nin geçen Eylül’de hazırladığı Irak raporunda Saddam rejiminin kimyasal silah geliştirme programı olduğuna dair ellerinde güvenilir bilgi olmadığı sonucuna vardığı bildiriliyordu.

Ancak Savunma Bakanlığı İstihbarat Dairesi Başkanı Tümamiral Lowell Jacoby, basının raporda yer alan “güvenilir bilgi yok” cümlesini çarpıttığını söyledi. Geniş ve kapsamlı bir rapordan yalnızca bir cümlenin alındığını, hazırlanan raporun tek bir cümleyle özetlenemeyeceğini söyleyen Tümamiral Lowell Jacoby, “Geçen Eylül’deki raporumuzda söylemek istediğimiz unsur, kimyasal silahların üretildiği özel tesis, bina ve yerleşim birimlerini bize tam olarak söyleyebilecek güvenilir bir isim, bir kaynak bulamadığımızdı,” dedi.

Tümamiral Jacoby, Irak’ın kimyasal silah geliştirdiğine emin olduklarını, bu konuda hiçbir zaman şüpheye düşmediklerini de vurguladı.

Savunma Bakanlığı yetkilileri basına sızan raporun, Irak konusunda hazırlanan çok sayıdaki raporlardan yalnızca biri olduğunu söylüyor.

Bakanlık İstihbarat Dairesi Başkanı Tümamiral Jacoby ve Bakanlık İstihbarat Müsteşarı Stephen Cambone Cuma günü Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu üyelerinin Irak’taki kitle imha silahlarını arama çalışmaları konusundaki sorularını da yanıtladı. Koalisyon güçlerinin şu ana kadar Irak’ta silah ele geçirememiş olması bazı Kongre üyelerini rahatsız ediyor. Bu konudaki rahatsızlığını dile getiren Kongre üyelerinden biri de West Virginia eyaleti Demokrat Senatörü Robert Byrd oldu.

Byrd, “Irak’ın kitle imha silahları hala gizemini koruyor, nerede bu silahlar, yoksa bu, bir ülkeyi ele geçirmek isteyen yönetimin uydurduğu bir bahane miydi?” diyerek Beyaz Saray’ı suçladı. Yönetim yetkilileri ise silahların er-geç bulanacağını söylüyor. Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Virginia Senatörü John Warner da bu görüşü paylaşıyor. Senatör, silahların bulunmasının sabır ve zaman gerektirdiğini söyledi.

Bu arada Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Kongre’yle soruşturma konusunda işbirliğine hazır olduklarını açıkladı.

XS
SM
MD
LG