Erişilebilirlik

Irak'ta Siyasi İstikrar Aranıyor - 2003-06-06


Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra Irak’ta onlarca yeni siyasi parti kuruldu. Amerikalı yetkililer, bu partilerin liderleriyle görüşerek ortak bir siyasi zemin sağlamaya çalışıyor.

Amerikalı yönetici Paul Bremer, Temmuz ayında toplanması planlanan ulusal kongre için yapılan hazırlıklar çerçevesinde siyasi liderlerle biraraya geldi.

Bremer, hafta başında yaptığı açıklamada, önde gelen Iraklılardan oluşacak 25-30 kişilik bir siyasi konseyin oluşturulmasının planlandığını bildirmişti. Bugünkü liderler toplantısının ana gündem maddesi de yine bu öneri oldu. Konseyin, Irak’ın geçiş döneminde görev yapması ve ülkenin iç meseleleri ile ilgilenmesi planlanıyor. Ancak, Birleşmiş Milletler’in geçen ay aldığı karar uyarınca, serbest seçimlerle işbaşına gelecek bir hükümet kuruluncaya kadar Irak’ta idare koalisyon güçlerinde kalacak. Bremer’e yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre bu sürecin iki yıl sürmesi mümkün.

Amerikalı yetkililer, geçiş dönemi konseyinin, 100 kişiye kadar genişleyebileceğini belirtiyor. Konsey yeni bir anayasanın hazırlanmasının yanı sıra ülkede referandum için de uygun bir ortamın oluşturulmasına çalışacak.

Paul Bremer’in bu önerisi bazı siyasi partilerin tepkisini çekti. Öneriye muhalefet eden gruplardan birisi Irak Ulusal Kongresi. Üst kademesini, Saddam’ın devrilmesinden sonra Irak’a dönen sürgündeki politikacıların oluşturduğu Ulusal Kongresi, ülkenin geleceğinde önemli bir rol üstlenmek istiyor. Bu partinin planı, Amerika’nın dahil olmadığı bir ulusal konsey toplamak.

XS
SM
MD
LG