Erişilebilirlik

Bush:  Irak'ta Haklıyız - 2003-06-05


Başkan George Bush, Irak’ın kitle imha silahlarıyla ilgili gerçeğin ortaya çıkarılacağını söyledi.

Katar’daki Amerikan üssünde konuşan Başkan, eski Devlet başkanı Saddam Hüseyin’in kitle imha silahlarını gizlediğini ileri sürdü ve bunların er geç bulunacağını belirtti. Amerika ve İngiltere, savaşı haklı göstermek için kitle imha silahlarıyla ilgili tehlikeyi abartmakla suçlanıyor. Başkan, Ortadoğu gezisinin son durağı olan Katar’da yaptığı konuşmada, Irak savaşına katılan Amerikan askerlerine teşekkür etti.

Amerikan anayasasına göre, Başkan aynı zamanda Silahlı Kuvvetler Başkomutanı. Dolayısıyla Bush, atar’da askerlerle konuşurken onlara başkomutan olarak hitap ediyordu. Yabancı bir ülkede Amerikan askeri görmenin kendisi için çok güzel bir duygu olduğunu söyleyen Başkan, konuşmasında daha çok Irak üzerinde durdu. "Irak’ta daha yapılacak çok iş var," diyen Bush, "Bunlar tamamlanıncaya kadar Irak’ta kalacağız; Iraklılar demokratik bir rejim kurarken onlara destek olacağız." diye devam etti.

Başkan, Doha’daki Merkez Bölge Komutanlığı’nda yaptığı konuşmada, Irak savaşının meşru olduğunu ve Irak’ın bundan böyle terör örgütlerine kitle imha silahı satamayacağını söyledi. Saddam Hüseyin rejiminin kitle imha silahlarına sahip olduğunu kanıtlayacaklarını belirten Başkan, Irak’ta bulunan seyyar laboratuvarlara dikkati çekti.

Bush, Ortadoğu gezisinin son durağı olan Katar’da yaptığı bu konuşmada, Amerikan askerlerinin yanısıra, Irak savaşına destek veren Avustralya, Polonya, Kuveyt, Katar ve Bahreyn gibi ülkelere de teşekkür etti. Doha’da Irak’ın sivil yöneticisi Paul Bremer ve savaşı kazanan General Tommy Franks’la da görüşen Bush, daha sonra Katar Emir Şeyh Hamid bin Halife el Tani’yle biraraya geldi. Bush, Emir’in Amerika’nın en yakın dost ve müttefiklerinden biri olduğunu söyledi.

Başkan Bush daha sonra Washington'a dönmek üzere Katar'dan ayrıldı. Başkan'ın özel uçağı, dönüş yolu üzerinde Bağdat üzerinden uçtu. Bu sırada 9,500 metre irtifada uçan uçağa, 4 adet F-18 savaş uçağı eşlik etti. Başkan’ın, uçağın penceresinden Bağdat’ı izlediği ve yanındakilere Saddam Hüseyin’in sarayını işaret ettiği öğrenildi.

XS
SM
MD
LG