Erişilebilirlik

ABD-Fransa Yakınlaşması - 2003-06-02


Başkan Bush, G-8 zirvesinin bugün yapılan son oturumuna katılmadan Fransa’dan ayrılarak Mısır’a gitti. Bush, Evian’dan ayrılmadan önce Fransa Cumhurbaşkanıyla ortak bir basın toplantısı düzenledi

Bush ve Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Irak savaşı yüzünden aralarında çıkan anlaşmazlığı gidermeye istekli olduklarını, kamuoyu önünde ilk kez ifade ettiler.

İki lider zirveye katılan liderlerin kaldığı otelin balkonunda, gazetecilerin ve kameraların önünde birbirlerinin elini sıktı.

Başkan Bush, “Bu zirveden önce Amerika’da ve Fransa’da pek çok kişi, Cumhurbaşkanı Chirac’la oturup anlamlı bir şekilde konuşup konuşamayacağımızı merak ediyordu” şeklinde konuştu. “Elbette konuşuruz” diyen Bush, liderler arasında zaman zaman anlaşmazlıklar olabileceğini de şöyle ifade etti:

"Anlaşmazlıklarımız olabilir. Fakat bu birbirimizle anlaşamayacağımız anlamına gelmez."

Başkan Bush konuşurken Cumhurbaşkanı Chirac’da, bu sözlere katılıyor anlamında başını sallıyor ve gülümsüyordu.

Fransa, Irak savaşının çıkmasını önlemeye yönelik uluslararası çabalara öncülük etmiş ve Chirac, Amerika’yı eleştirme konusunda en ileri giden lider olmuştu.

Zirve sırasında iki lider de birbirine nazik davrandı. Ancak birçok diplomat iki lider arasındaki gerginliklerin devam ettiğini öne sürüyor.

Başkan Bush Ortadoğu görüşmelerine katılmak üzere Mısır ve Ürdün’e giderken Cumhurbaşkanı Chirac’ın tavsiyelerini aldığını açıkladı.

Cihirac da Başkan Bush’un, İsrail’le Filistinlileri barışa ikna için kişisel çaba göstermek üzere yaptığı bu geziyi desteklediğini ve mümkün olan her türlü yardımı yapacağını belirtti.

Başkan Bush İsrail ve Filistin devletlerinin yan yana birlikte yaşaması hedefine ulaşmak için gerektiği kadar zaman ayıracağını belirtirken, bu sürecin kolay olmadığın da kaydetti.

XS
SM
MD
LG