Erişilebilirlik

Okulda Sigara Yasak - 2003-05-30


Tayland’da yürütülen sigara karşıtı kampanya çerçevesinde, hükümet, ülke çapındaki 2000 okulda tüm personel, öğretmen ve veliler dahil sigara içme yasağı getirdi. Artık, ne öğretmenler ders aralarında ne de veliler okul çıkışı çocuklarını beklerken sigara içebilecek. Okul içinde ve çevresinde sigara içme yasağını ihlal edenlerse ağır para cezasına çarptırılacak. Tayland Sağlık Bakanlığı sözcüsü Nitaya Mahaphol, sigarasız yaşam kampanyasının okulları hedef almasının sebebini, öncelikle çocukların sigaraya başlamasını engellemek olarak açıklıyor.

Öğretmenler çocuklara çok yakın ve onların geleceğini şekillendirecek, örnek alacakları model davranışlar konusunda çok etkililer..

Aslında bu uygulama, tüm halkı sigarasız bir yaşama çağıran büyük bir kampanyanın parçası. AIDS, trafik kazası ve tüberkülozdan sonra en yaygın dördüncü ölüm sebebinin sigara tiryakiliği olduğunu gören Tayland hükümet, ülke çapında sigarayı bırakma kampanyası başlatmış.

Kampanyada görevli uzmanlar ve gönüllüler, bugün kutlanan Uluslararası Sigarasız Günü için düzenlenen aktivitelerde, çocukları sigaradan uzak durmaya çağıracak, onları özendirmeye çalışacak. Nitaya Mataphol, bu konuda, sinema filmlerinin de çocuklar üzerinde çok etkili olduğuna dikkati çekiyor.

Filmlerde sigara içen insanlar, normal olarak, çocukların dikkatini çekiyor, onlarda özentiye yol açıyor.

Tayland Sağlık Bakanlığı, sigara paketlerinin üzerindeki uyarıları da daha kapsamlı hale getirme kararı aldı. Paketlere, sigaradan zarar gören organların resimleri basılacak, uyarıcı yazılar daha dikkat çekici renk ve büyüklükte yazılacak.. Devlet tarafından yürütülen bu büyük çaplı kampanyanın televizyon tanıtımları ise uzun zamandır yapılıyor. Kampanya yeni nesilleri sigaradan uzak tutmayı ne derece başaracak bilinmez ama; hükümet, Kasım ayından bu yana, toplu taşıma araçları, büyük mağaza ve alışveriş merkezleri, dini ibadet yerleri ve hatta internet kafelerde sigara içme yasağı uygulamaya başladı bile.

XS
SM
MD
LG