Erişilebilirlik

Çin G8 Zirvesine Konuk Olacak - 2003-05-30


G-8 zirvesini protesto etmeyi planlayan çeşitli gruplar, zirvenin yapılacağı Evian kasabasının yakınındaki Cenevre'de toplanmaya başladı.

Avrupa'nın her köşesinden İsviçre'ye akın eden küreselleşme karşıtlarından birkaç bini, Birleşmiş Milletler binası önünde gösteri yaptı. Göstericiler, Dünya Ticaret Örgütü binası önünde de küreselleşme, Rusya ve Amerika karşıtı sloganlar attı.

Sanayileşmiş ülkelerin liderleri, Pazar günü, Fransa’nın Evian kentinde biraraya gelecek. Pazar günü başlayacak zirvenin bir de önemli konuğu var. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun ilk kez katılacağı toplantı birçokları tarafından yeni bir açılım olarak değerlendiriliyor.

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Fransa’nın Evian kentinde gerçekleşecek sanayileşmiş ülkeler zirvesine katılacak. Daha önce bu tür toplantılara katılma çağrısını reddeden Çin, bu kez Fransa’nın davetini kabul etti. Bunun bir nedeni, her iki ülkenin çok kutuplu dünya politikası izlemeleri.

Aslında Çin yine G8 zirvesinin ana oturumlarına katılmayacak Brazilya, Hindistan, Meksika ve Güney Afrika liderleriyle yalnızca ön zirve toplantılarında bulunacak. Fransa’daki Çin Araştırma Enstitüsü Başkanı Jean-Pierre Cebestan, Çin’in toplantılara katılmasının zirveye diplomatik bir incelik kattığını söylüyor.

"Zirvenin ana konusu Çin’in asıl G-8 zirvesine katılması ve birliğin G-8’den G-9a dönüşmesi olacak."

G8 resmi bir birlik olmadığından politikalarını uygulama konusunda baskı yapması da söz konusu değil. Üyeleri, uluslar arası para kontrolünü, Dünya Bankası ya da Uluslararası Para Fonu IMF aracılığıyla sağlıyor. Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olup G8’ler içerisinde yer almayan tek ülke konumunda. Çin’in Dünya Ticaret Örgütü’ne üyeliği de oldukça yeni gerçekleşti. Bu ülkenin yıllık toplam ihracatı ise 325 milyar Dolar civarında.

Çin’in şimdiki misafir statüsü, sonradan sanayileşmiş ülkeler grubuna katılan Rusya’nın 1990lı yıllardaki benzer konumunu anımsatıyor. Ancak, Cabestan, arada önemli bir fark bulunduğunu vurguluyor:

"Rus Demokrasisi mükemmel olmamakla birlikte çoğulcu bir yapıya sahip... Bu özellik Çin’de mevcut değil. Bazı ülkeler bu yüzden Çin’in gruba tam üyeliğine karşı çıkacaktır.

Komünist Çin’in tek parti sistemi, hala, Dünya Ticaret Örgütü’yle yaptığı anlaşmanın şartlarına uymakla güçlük çekiyor. Uzmanlar, Çin’in, G-8’in “serbestlik, istikrar ve özelleştirme ilkelerine uyabilmesinin daha da zor olacağı görüşündeler.

Çin için, yeni bir uluslararası örgütün parçası haline gelmek,. nüfuz ve itibarının artması anlamına geliyor. G-8 üyeleri açısından ise, Çin, uluslararası ilişkilerde artık göz ardı edilemeyecek bir ülke.

XS
SM
MD
LG