Erişilebilirlik

Üçlü Zirve Gelecek Çarşamba Günü - 2003-05-29


Başkan Bush, yeni barış süreciyle ilgili görüşmeler yapmak amacıyla, gelecek hafta Ortadoğu’ya ilk gezisini yapacak.

Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, Bush’un biri Salı günü Mısır’da Arap liderler, diğeri Ürdün'ün Akabe kentinde Kral Abdullah, İsrail Başbakanı Ariel Sharon ve Filistin Başbakanı Mahmud Abbas’la olmak üzere iki zirve toplantısı yapacağını açıkladı.

Bu arada Başbakan Abbas, yarın Sharon’la Amerika’nın desteklediği yeni barış planını görüşmeyi planladığını bildirdi.

Başkan Bush'un Filistin Başbakanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanıyla gelecek Çarşamba günü Ürdün’ün Akabe kentinde yapacağı üçlü zirvede, yol haritası olarak da adlandırılan yeni barış planı üzerinde, görüşmeler yoluyla ilerleme sağlanması için çalışılacak. Planda, 2005 yılına kadar bir Filistin devletinin kurulması da öngören madde de yer alıyor.

Filistin tarafı Ortadoğu barış planını onaylamış bulunuyor. İsrail ise, planı desteklemekle birlikte, güvenlik konularında çekinceleri olduğunu belirtmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, Başkan Bush’un bölge liderleriyle yapacağı yüz yüze görüşmelerin, barış planını uygulanabilir hale getireceğini söyledi. Rice Beyaz Saray'da gazetecilere verdiği brifingde şöyle konuştu: "Başkan Irak savaşı sonunda barış için yeni bir fırsat doğduğuna inanıyor. Filistin Başbakanının atanmasının, İsrail hükümetinin barış planını kabul etmesinin ve İsrail Başbakanı Şaron’un Filistinlilerle ortak bir gelecek olabileceği yolundaki sözlerinin önemli gelişmeler olduğuna inanıyor."

Ürdün'de yapılacak üçlü zirveden önce Başkan Bush, Mısır’da Arap liderleriyle barış planı hakkında görüşme yapacak. Rice, bu görüşmeye Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün ve Bahreyn’in katılacağı bildirildi. Görüşmede, bölge ülkelerinin barış sürecini desteklemek için yapabilecekleri işler üzerinde durulacak. Condoleeza Rice bu konuda şunları söyledi: "Bush Arap liderlerle yapacağı görüşmede barış için tarihi bir fırsatın yakalandığını, bu fırsatı kaçırmamak için herkesin sorumluluk üstlenmesi ve barışı istemesi gerektiğini söyleyecek."

Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice, Filistin’in güvenlik konusunda reform yapmasını ve terör saldırılarını engellemesini söyledi. Ayrıca İsrail’in Filistinlilerin yaşayabileceği bir yer kurulmasına yardım etmesi gerektiğini de belirtti. Ortadoğu barış planı görüşmelerine Filistin Lideri Yasar Arafat dahil edilmedi. Başkan Bush Arafat’la biraraya gelmeyecek.

Arap liderlerle yapılacak görüşmelerde Ortadoğu ve Amerika arasında serbest ticaret bölgeleri kurulması da ele alınacak.

Başkan Bush Ortadoğu'dan önce Polonya, Rusya ve Fransa'ya gidecek. Bush Fransız Alplerindeki Evian kasabasında düzenlenecek G-8 zirvesinde katıldıktan sonra Ortadoğu'ya geçecek. Başkan Bush Ortadoğu gezisinde Katar’da bulunan Amerikan Silahlı Kuvvetleri Merkez Bölge Komutanlığını da ziyaret edecek. Bu gücün komutanı olan Orgeneral Tommy Franks, Amerika'nın Irak'ta giriştiği askeri harekata komuta etmişti.

XS
SM
MD
LG