Erişilebilirlik

Bob Hope 100 Yaşında - 2003-05-29


Film ve eğlence dünyasının süper yıldızlarından biri olan Bob Hope 29 Mayıs günü 100. yaşgününü kutluyor. Bob Hope, 29 Mayıs 1903’te İngiltere’nin Eltham kentinde doğmuştu. Asıl adı Leslie Townes Hope idi. 4 yaşındaki iken ailesi ile birlikte ABD’ye, Ohio eyaletinin Cleveland kentine göç etti. Komedyenden başka bir şey olmayı düşünmediğini söyleyen Bob Hope genç yaşta sahne hayatına vodville başladı oradan Broadway tiyatrolarına, radyoya ve beyaz perdeye geçti.

1941 yılında ABD, 2. Dünya Savaşı'na girdiğinde Bob Hope askere yazıldı. Ama kendisine savaşa girmek yerine askerleri eğlendirip morallerini yükselterek ülkeye daha iyi hizmet vereceği söylendi. Bob Hope 60 yıldan beri beş savaşta cephedeki askerleri ziyaret ederek onları eğlendirme görevini yerine getirdi. Bob Hope, bu geleneğin nasıl başladığını şöyle anlatıyor: "Organizatör geldi ve ticari açıdan ne kadar başarılı olduğumu gördüğünde bana nereye gitmek istersen ödeme yaparım dedi. Beş yıl cephelerde dolaştık. Radyo showlarımız sırasında her hafta farklı bir askeri üsse gittik. Sonra denizaşırı yerlere gitmeye başladık. Çoşkulu kalabalıklar, kahkahalar, şarkılarla dolu bir havaya girdik, bir daha kopamadık.

Tarihte Amerikalı sanatçılar arasında Bob Hope kadar tanınan, sevilen ve sayılan çok az kişi vardır. Bob Hope, Franklin Roosevelt’den beri her ABD Başkanı'nın dostu olmuştur. Üniversitelerden fahri doktora ünvanları, Amerikan ordusunun her kademesinden övgü dolu sertifakalar almıştır. Dört kez Oscar onur ödülüne layık görülen Bob Hope’a İngiltere Kraliçesi Elizabeth şövalyelik ünvanı vermiştir.

Amerikan Kongresi 1997 yılında kendisini fahri savaş kahramanı ilan ettiğinde Bob Hope, "En çok hayran olduğum kişiler olan erkek ve kadın askerler arasında sayılmam bugüne kadar aldığım en büyük ödül oldu” demişti.

Bugün Amerikan Kongre Kitaplığı'nda bir daimi Bob Hope sergisi açılmış bulnuyor. "Bob Hope Gallery" adlı sergi 2000 yılının Mayıs ayında açılırken 70 yıllık eşi Dolores Hope “Gerçekten inanıyorum ki, Bob 20. yüzyılın yıldızıdır. Bu benim kişisel düşüncem ama sanırım aynı görüşü paylaşan başkaları da var” demişti.

Kongre Kitaplığı, Bob Hope’un yüzüncü yaşgününü, konserler ve kendisiyle ilgili anıların anlatıldığı toplantılarla kutluyor. Bu ay Bob Hope, kızı Linda ile birlikte hazırladığı “Esprilerle Geçen Yaşamım” adlı son kitabını yayınladı. Kitapta Bob Hope’un vodville yıllardan beri başlayıp radyo ve televizyona uzanan sanat yaşamındaki 88 bin espri yeralıyor. Kızı Linda, Bob Hope’un yaşgününü evinde sadece ailesi ile birlikte sakin bir şekilde geçirdiğini açıkladı.

Bob Hope deyince akla “Thanks For the Memory-Anılar için Teşekkür” adlı şarkı gelir. Bob Hope’un ilk kez 1938’de “Big Broadcast of 1938-1938’in Büyük Radyo Yayını” adlı filmde Shirley Ross ile birlikte söylediği şarkı, o günden beri sanatçının adeta kişisel marşı haline gelmiştir. 65 yıldır Bob Hope dünyanın heryerinde ne zaman radyoya çıksa, sahnede ya da televizyonda görünse bu şarkı çalınır.

XS
SM
MD
LG