Erişilebilirlik

'Türkiye Gelişmelere Öncülük Etmeli' - 2003-05-29


Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyeleri önceki gün başladıkları Amerika temaslarına devam ediyor. Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, New York Times gazetesi yazarlarından William Safire ve Musevi örgütleri temsilcileriyle görüşen TÜSİAD üyelerinin dünkü programında ise Hazine Müsteşarı John Taylor, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Marc Grossman, Başkan Bush’un Irak Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad’la temaslar vardı. TÜSİAD yetkilileri Washington’daki ilk temasları sonrasında dün Türk gazetecilerle bir basın toplantısı düzenleyerek izlenimlerini aktardı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, temaslar sonrasında, Türk-Amerikan ilişkilerindeki yıpranmanın diyalog eksikliğinden kaynaklandığı yolundaki görüşlerinin güçlendiğini söyledi. Özilhan, bununla birlikte karşılıklı stratejik ortaklığın devamında herkesin hemfikir olduğunu söyledi.

Diyalog eksikliğinin Ortadoğu’yla ilgili gelişmelerden kaynaklandığını belirten Özilhan, temaslarda edindiği izlenimi şöyle aktardı: “Amerika, Türkiye’nin Ortadoğu’yla ilgili vizyonu bir an evvel öğrenmek istiyor. Irak’ın yaıplandırılması sürecinde Türkiye’nin daha aktif rol almasını arzu ediyor. Esasında kendi tabirleriyle ‘top Türkiye’nin sahasında ve dolayısıyla bu konudaki görüşlerini açık ortaya koyması gerekir’ diyorlar, ‘nedir bu’ diye sorduğumuzda ise o zaman çok da somut bir yanıt alamıyoruz”

Türkiye’nin iç siyasi gelişmeler nedeniyle Irak’la ilgili olgunlaşmış bir politika ortaya koyamadığını söyleyen Özilhan, Türkiye’nin bundan sonrası için daha aktif olması gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin Irak sorununda tavrını açıkça ortaya koyamadığı için Amerika’da hayalkırıklığı yaşandığını söyleyen Özilhan, bununla birlikte Irak’ın yapılandırılmasında Türkiye’nin önemli işler alacağı görüşünde olduğunu söyledi.

Tuncay Özilhan, bir soru üzerine de şu anda Türkiye ile Amerika arasında yüksek seviyede bir ziyaret için zamanın uygun olmadığını, görüşmelerin daha alt seviyede yürütülmesi, bu süre içerisinde de Türkiye’nin kendi vizyonunu oluşturarak kamuoyuyla paylaşması gerektiğini söyledi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, basın toplantısında Kuzey Irak’la ilgili gelişmeler konusuna değindi ve Türkiye’nin Kuzey Irak’taki gelişmelerden çekinmek, korkmak yerine buradaki oluşumlara öncülük ederse daha kazançlı çıkacağını söyledi.

Temaslarda İran ve Suriye’nin de gündeme geldiğine dikkat çeken Özillhan, eğer Tahran’ın teröre destek verdiğine veya nükleer silah geliştirdiğine dair istihbarat varsa Türkiye’nin de bu ülkeye baskı yapması gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG