Erişilebilirlik

'Uzak' Cannes'da İkinci - 2003-05-26


Eurovision Şarkı Yarışması’nda Sertap Erener’in kazandığı birincilikten sonra, bir başarı haberi de Cannes Film Festivali’nden geldi.

Festivale Türkiye’den katılan ‘Uzak’ adlı film, ikincilik ödülü olan Büyük Ödül’e (Grand Prix) layık görüldü.

Filmin iki başrol oyuncusu Mehmet Emin Toprak ile Muzaffer Özdemir de en iyi erkek oyuncu ödülünü paylaştı. 'Uzak’ın 44 yaşındaki yönetmeni Nuri Bilge Ceylan, özyaşam öyküsünden yola çıkarak kaleme aldığı filmin senaryosunda, biri kentte yaşayan, diğeri ise iş bulmak için köyden gelen iki kuzenin çatışmasını anlatıyor. Köyden gelip kentdeki kuzeninin dairesine yerleşen işsizi Mehmet Emin Toprak canlandırıyor. Gerçek hayatta da yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın kuzeni olan 28 yaşındaki Toprak, Aralık ayında geçirdiği trafik kazasında ölmüştü.

Cannes Film Festivali’nde büyük ödül ‘Altın Palmiye’yi ise, Amerikalı yönetmen Gus Van Sant’in ‘Elephant’(Fil) filmi aldı. Filmde, Amerika’da bir lisede iki öğrencinin arkadaşlarına silahla ateş açması konu ediliyor. Gus Van Sant, en iyi yönetmen ödülünü de kazandı. Bu filmde de Van Sant'ın yaşadığı yer olan, batıdaki Oregon eyaletinin Portland kentinde aktör olmayan çocuklar rol oynuyor. Filmde lise öğrencilerinin okul çevresinde dönen yaşamlarının, arkadaşlarının ateş açmasıyla beklenmedik bir şekilde trajediye dönüşmesi konu ediliyor.

XS
SM
MD
LG