Erişilebilirlik

Trabzon'da Düşen Uçakta 74 Kişi Öldü - 2003-05-26


Afganistan'da görev yapan ve ülkelerine dönmekte olan bir grup İspanyol askerini taşıyan bir uçak bu sabah yoğun sis altında Trabzon havaalanına inmeye çalışırken, Maçka ilçesi yakınında dağa çarparak infilak etti.

Rus yapısı YaK-42 tipi uçak bir Ukrayna şirketi tarafından işletiliyordu.

Uçakta bulunan 62 İspanyol askerle 12 kişilik mürettebattan kurtulan olmadı.

Madrid'de İspanya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, uçağın Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'ten İspanya'nın Zaragoza kentine gitmekte olduğu ve 62 subay ve asker taşıdığı belirtildi.

Türkiye'de yetkililerin verdiği bilgiye göre, yakıt almak için Trabzon'a inmeye çalışan pilot ilk iki denemesinde bölgedeki yoğun sis nedeniyle havaalanını göremediğini söyledi. Daha sonra pilotla haberleşme kesildi.

Kaza yerine ulaşan görgü tanıkları, uçağın düşmesinden sonra bir dizi patlama olduğunu, bu nedenle enkaza yaklaşamadıklarını söylediler. Patlamaların, İspanyol askeri birliğine ait olan ve uçakta bulunan mühimmattan kaynaklandığı sanılıyor.

İspanyol askerleri, Afganistan başkenti Kabil ve çevresinde güvenliği sağlayan, 4,600 kişilik Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'ne (ISAF) bağlı olarak görev yapıyor. Düşen uçaktaki askerler dört aylık görev süresini tamamladıktan sonra ülkelerine dönüyordu. İspanya, ISAF'a 120 kişilik bir birlikle katılıyor.

XS
SM
MD
LG