Erişilebilirlik

Bush Ortadoğu'da Üçlü Zirve Planlıyor - 2003-05-24


Başkan Bush, Ortadoğu barışı için sunulan yol haritasının uygulanmasını hızlandırmak amacıyla İsrail ve Filistin başbakanlarıyla üçlü bir görüşme yapma yolları aradığını söyledi.

Başbakan Ariel Şaron’un özel temsilcisiyle bu hafta bir dizi görüşme yapan Bush yönetimi, İsrail’in yol haritasıyla ilgili kaygılarını giderme taahhüdünde bulundu. Washington’un bu açıklamasının ardından İsrail Bakanlar Kurulu’nun Pazar günkü toplantısında yol haritasını kabul etmesi bekleniyor. Bir diğer beklentiyse Başkan Bush’un İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve Filistinli meslektaşı Ebu Mazen’le üçlü bir görüşme yapması. Dün Texas’daki Çifitliği’nde Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi’yle birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bush, Şaron’un yol haritasını kabul edeceğini söyledi. Başkan, Şaron’a güvenlik ve yol haritasıyla ilgili tüm kaygılarını giderme taahhüdünde bulunduğunu da söyledi. Bush, Ortadoğu’ya gitme planları ve burada üçlü zirve düzenlenmesiyle ilgili haberleri de doğruladı: "Filistin Başbakanı Ebu Mazen ve İsrail Lideri Ariel Şaron’la görüşme seçeneklerini gözden geçiriyorum. Eğer bu tür bir zirve yanyana barış içinde yaşayan iki ayrı devletin kurulmasını hızlandıracaksa elbette iki liderle de görüşürüm."

Filistin Başbakanı yol haritası açıklanır açıklanmaz öneri paketini kabul etmiş, İsrail ise terör eylemleri sona ermedikçe planı kabul etmeyeceğini bildirmişti.

Arap Liderler de İsrail’in kaygılarını giderecek şekilde haritada değişiklik yapması için ABD'yi uyarmıştı. G-8 zirvesi için Paris’te bulunan Dışişleri Bakanı Colin Powell ise aylarca süren bir hazırlık sonunda hazırlanan haritanın değiştirilmeyeceğini söyledi:"İsrail hükümetine görüşlerini dikkate alacağımızı ve harita uygulamaya konulduğunda bunları gözönünde bulunduracağımızı söyledik. Ancak bu, haritayı değiştirmemiz gerektiği anlamına gelmiyor."

ABD, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan yol haritası 2005 yılına kadar bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını öngörüyor.

XS
SM
MD
LG