Erişilebilirlik

'Wolfowitz Türkiye'de Demokrasiyi Zayıflatmak İstiyor' - 2003-05-21


ABD Temsilciler Meclisi'nin en liberal üyelerinden Demokrat Parti Massachusetts milletvekilli Barney Frank, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in, CNN Türk televizyonunda yayınlanan mülakatıyla Türkiye'de demokrasiyi zayıflatmak istediğini savundu.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nun Pazartesi günkü oturumunda gündem dışı konuşan milletvekili Barney Frank, yaptığı yazılı açıklamada, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'i eleştirdi.

Demokrat Parti’nin liberal milletvekillerinden olan Frank, radyomuza konuşurken Bush yönetimini de eleştirdi:

"Bush yönetiminin, bir anlaşmazlık üzerinde bu kadar kızgınlıkla durması beni hayal kırıklığına uğrattı. Dünyanın, Türkiye’nin şu andaki hükümeti gibi, İslamcı ve aynı zamanda demokratik rejimlere ihtiyacı var. Keşke böyle daha çok örnek olsaydı. Wolfowitz'in, Türkiye’de ordu hükümeti, Amerika’nın istediği yöne itmediği için politikaya karışmadı diye, çirkin bir şekilde yakınması büyük bir hata."

Wolfowitz’in CNN Türk’e verdiği mülakatta söyledikleriyle ilgili bir habere New York Times gazetesinde rastladığını söyleyen Barney Frank, daha sonra mülakatın tamamını okuduğunu ve şaşkınlığa uğradığını kaydetti:

"Türkiye’de meclis belli ki Amerikan yönetiminin Irak’la savaş isteğine karşı çıktı. Ben de savaşa karşıydım. Amerikan hükümeti, Türkiye’nin bu tavrına kızabilir ama ordunun, yeterince kuvvetli bir şekilde işe karışmadığını söylemek, demokrasinin bir kenara itilmesini istemekten farklı bir şey değil."

Milletvekili Frank, Kongre’deki meslektaşlarından da destek toplayarak Başkan Bush’a bir mektup göndermeye hazırlanıyor. Frank mektupta, Bush yönetiminin, Wolfowitz’in Türkiye’de ordunun müdahalesine yönelik sözlerine katılmadığı yönünde bir açıklama talep edecek.

Frank, Türkiye’nin, Irak’ta savaşın ardından model bir ülke olarak yapıcı rol oynayabileceğini belirtiyor.

Ancak Frank, Türkiye’nin, Kürtlere karşı yaklaşımında kendini sınırlaması gerektiğini kaydetti:

"Türkiye’nin, istikrarı bozacak bağımsız bir Kürdistan’a karşı çıkmaya hakkı vardır ancak Türkiye’nin tarihinde maalesef Kürtlere iyi davranılmadığının örnekleri var. Kuzey Irak’ta bir özerkliğe gidildiği takdirde, Türkiye’nin bunu veto etmeyi beklememesi gerekir."

Amerika Temsilciler Meclisi'nin liberal üyelerinden Demokrat Parti Massachusetts milletvekilli Barney Frank, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, Irak’la ilgili kararından ötürü, Amerikan yönetiminin cezalandırıcı bir tutum içinde olmamasını dilediğini söyledi.

Frank, Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve bu konuda Türkiye’nin rolü konusunda Amerika’da bazı kaygıların olduğunu söyledi.

Kıbrıs konusunda çözüme doğru adımlar atılmasından memnuniyet duyduklarını belirten Frank, Türkiye’nin Ortadoğu’da İslamcı ve demokrat bir model olabileceğini tekrarladı.

XS
SM
MD
LG