Erişilebilirlik

Wexler'e Yanıt: 'Kararsız Değiliz' - 2003-05-19


Milletvekilleri Egemen Bağış ve Onur Öymen, Washington’da katıldıkları "İslam ve Demokrasi: Türkiye Modelinden Dersler" konulu bir toplantıda Türk-Amerikan ilişkileri üzerine soruları da yanıtladılar.

Öymen terörizmle savaşta Türkiye’nin, Amerika’ya tam destek verdiğini ve Başkan Bush’un terörle savaşta “Ya bizimlesiniz ya da değilsiniz” görüşünü desteklediğini kaydetti.

Amerikalı milletvekili Robert Wexler’in geçtiğimiz hafta radyomuza yaptığı açıklamalarda, Türkiye Büyük Meclisi’nde Amerika ile ilişkilerin gözden geçirilmesini ve kararsızlıkların giderilmesini önerdiğinin hatırlatılması üzerine Öymen şöyle dedi.

"Kararsız değiliz. Hükümet adına konuşamam ancak muhalefet için şunları söyleyebilirim, Amerika ile ilişkileri geliştirmeye kararlıyız. Bu konu geldiğinde, Amerika’nın Türkiye’deki en iyi dostlarının her Amerikan teklifine “evet” diyenler olmadığını söylüyorum. Amerika’nın Türkiye’deki en iyi dostları önce Türkiye’nin ulusal çıkarlarını düşünenlerdir. Türkiye’nin ulusal çıkarları arasında da Amerika ile iyi ilişkiler gelir."

Onur Öymen ayrıca CHP’nin bir muhalefet partisi olarak Amerika ile daha da yakın ilişkiler geliştirilmesini istediklerini söyledi ve Irak savaşıyla ilgili tartışmalar sırasında, CHP’nin Amerika’ya karşı söylem kullanmadığını öne sürdü. Buna dinleyiciler arasında itiraz edenler oldu.

Amerikalı milletvekili ve Kongre’deki Türkiye ile Dostluk Grubu eşbaşkanı Wexler’in, Ankara’dan İsrail’e bir iade-i ziyaret yapılması önerisine karşılık olarak da Öymen, partisinin İsrail’le yakın ilişki içinde olunmasını istediğini söyledi.

Ankara’nın Suriye ile ilişkileri konusuna da değinen Öymen şöyle dedi.

"Bay Wexler, Türkiye’ye geldiği zaman, Dışişleri Bakanının neden Suriye’ye gittiğini sordu. Görevim hükümeti savunmak olmadığı halde, Dışişleri Bakanı Warren Christopher’ın, Suriye, PKK’yı açık açık desteklediği zamanlar, bu ülkeyi 22 kez ziyaret ettiğini hatırlattık. Bizim de o zamanlar aynı soruyu sorduğumuzu söyledik. Ancak uluslar arası ilişkilerde bunlar oluyor. Bazen sadece en iyi dostlarınızı değil komşularınızı da ziyaret etmeniz gerekiyor."

Aynı konularda soruları yanıtlayan Egemen Bağış ise, Türkiye’nin Amerika ile ilişkilere zaten önem verdiğini ve böyle bir tartışma yapılmasının gerekli olmadığını söyledi.

"Belki de Türk parlamentosunun böyle bir tartışma yapmasına gerek yok. Amerika ile ilişkilere zaten önem veriyoruz. Ve 54 yılda inşa edilen bir ilişkinin, bir günde yok olacağını sanmıyoruz. Türkiye sanırım yanlış anlaşılıyor. Son savaşta Türkiye’nin Amerika’ya verdiği desteğe bakalım. Amerika, Türkiye’den üslerin onarımı için izin istedi; Türk parlamentosu bunu onayladı. Amerika, Türkiye’den Irak’ta beraber savaşmamızı istediğinde, Türkiye’de halkın yüzde 95’i savaşa karşıydı, buna rağmen şimdiki başbakan ve o zamanki AK Parti Başkanı Erdoğan, siyasi bir risk aldı meclisin Amerika’nın teklifini desteklemesini istedi. 264 AK Parti üyesi de tezkereyi destekledi."

Egemen Bağış, İsrail’e yönelik olarak da birkaç hafta önce İsrail Dışişleri bakanının Türkiye’de olduğunu, Haziranda da İsrail cumhurbaşkanının Türkiye’ye geleceğini söyledi.

Daha önce Suriye ve İran’a Türk Dışişlerinin yapılan ziyaretlerde de teröre karşı mesajların verildiğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG