Erişilebilirlik

Türkiye Model Olabilir mi,  Olamaz mı? - 2003-05-18


İslam ve Demokrasi bir arada olabilir mi? Türkiye, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkeler için bir model teşkil edebilir mi? Milletvekilleri Egemen Bağış ve Onur Öymen, Washington’da katıldıkları bir toplantıda bu soruları yanıtladılar. Toplantıda ayrıca terör ve İslamla ilgili kitaplarıyla tanınan Stephen Schwartz da görüşlerini dile getirdi.

Türk-Amerikan Dernekleri Assamblesi (ATAA) ile Demokrasiyi Savunma Vakfı’nın düzenledikleri toplantının konusu, “Türkiye Modeli: İslam ve Demokrasinin Beraberliğinden Çıkarılacak Dersler” di.

İslam ülkelerine yönelik araştırmalarıyla tanınan gazeteci-yazar Stephen Schwartz, demokratik bir modelin ihraç edilemeyeceğini, bunun, ülkenin kendi içinde gelişmesi gerektiğini savundu. Türkiye’nin, Ortadoğu ülkeleri için bir model teşkil edemeyeceğini düşünen Schwartz’a göre Türkiye, böyle bir model olabilmek için gereğinden fazla laik.

Schwartz, başörtüsünün terörizm sembolü olarak takıldığı Özbekistan gibi ülkelerde neden yasaklandığını anladığını, ancak Türkiye’de bu yasağın nedenini çözemediğini belirtti. Türkiye’de ordunun rolünün siyasette çok fazla olduğunu da söyleyen Schwartz, Malezya’da askerlerin siyasete karışmadığını ve bu ülkenin daha iyi bir model olacağını kaydetti.

Panelde görüşlerini dile getiren AK Parti milletvekili Egemen Bağış ise Türkiye modelinin her yerde uygulanabileceğini savundu. Bağış şöyle dedi:

"Demokratik değerlerimize sımsıkı bağlıyız ve dünyanın medeniyetler çatışmasından korktuğu bir zamanda, bir model teşkil ediyoruz. Demokrasi, laiklik ile yasaların üstünlüğüne inanan Türkiye sisteminde, inanç bireysel düzeyde görülür, devlet seviyesinde her inanca eşit muamele edilir."

Türkiye’deki İslam anlayışına göre önce milliyetçiliğin daha sonra dinin geldiğini söyleyen Bağış, Türklerin dinden önce milliyetçiliği benimsediğini ve bu yüzden Arap ülkeleriyle farklı olduğunu kaydetti. Ana muhalefet partisi CHP milletvekili Onur Öymen de Türkiye’nin, Müslüman bir nüfusun demokratik olabileceğini gösterdiğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Birkaç ay önce Aspen Enstitüsü’ndeki bir panelde İslam ve Demokrasi konusunu Amerikalı ve diğer uzmanlarla konuşuyorduk. Toplantıda Irak’ın bir demokrasi olmasının önündeki engelin din olduğu söylendi. Bu görüşe katılmıyoruz. Iraklılar, Müslüman oldukları için demokrasiden mahrum edilmemeli."

Milletvekili ve eski büyükelçi Öymen, Irak’ta demokratikleşmenin, öncelikli bir proje olması gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG