Erişilebilirlik

Bush: 'Terörle Mücadele Bitmedi' - 2003-05-17


Başkan Bush “son günlerde girişilen bombalı intihar saldırıları, teröre karşı savaşın henüz bitmediğini gösteriyor” dedi.

Haftalık, olağan radyo konuşmasını yapan Bush, Afganistan ve Irak’ta sağlanan askeri başarıların, bu savaşta elde edilmiş önemli zaferler olduğunu belirtti.

Başkanın konuşması, Fas’ta dün gece düzenlenen son bombalı saldırılardan önce kaydedilmişti. Hafta başında Suudi Arabistan’da girişilen intihar saldırılarında toplam 34 kişi ölmüştü.

Bu arada New York Times gazetesi, Amerika, Avrupa ve Orta Doğu’da terörle mücadele uzmanlarının, El Kaide örgütünün bazı ülkelerde yeniden örgütlendiğine inandıklarını yazıyor. Gazeteye göre bu ülkeler arasında Kenya, Sudan, Pakistan ve Çeçenistan bulunuyor.

Habere göre uzmanlar, Riyad ve Kazablanka’daki son son saldırıları, El Kaide şebekesinin ciddi bir tehdit olmaya devam ettiğine kanıt olarak görüyor. Uzmanlar, son istihbaratın, örgütün, uçakları kullanarak yeni saldırılar planladığını gösterdiğini de söylüyorlar.

Fas’ta meydana gelen saldırılardan önce kaydedilen haftalık radyo konuşmasında Amerikalılara seslenen Başkan Bush, Suudi Arabistan’daki bombalı eylemlerin, Teröre karşı savaşın sürdüğünü hatırlattığını söyledi. Suçluların adalet önüne çıkartılacağını vurgulayan Başkan şöyle konuştu:

"Özgürlüğün düşmanları boş durmuyor, ancak biz de boş durmuyoruz. Hükümetimiz ülkeyi savunmak için olağanüstü önlemler alıyor. Pakistan’dan Filipinlere ve Afrika’ya kadar, El Kaide katillerini arayıp buluyoruz. Şimdiye kadar El Kaide’nin üst düzey üyelerinden yaklaşık yarısı ele geçirildi ya da öldürüldü. Ve militanların tümü adalet önüne çıkarılana dek çabalarımız sürecek."

Bush, Silahlı Kuvvetler Günü’nü de andığı konuşmasında, Amerikan ordusunu Irak’taki ve teröre karşı savaştaki başarılarından dolayı kutladı.

"Irak ve Afganistan’ı kurtararak, El Kaide’nin müttefiklerini iktidardan düşürdük, terör kaynaklarını kestik, ve terör gruplarının Saddam Hüseyin rejiminden kitle imha silahları elde etmesini önledik."

Amerika’nın Irak’ı işgalinin en büyük nedeni, teröristlerin kimyasal yada biyolojik silahlara ulaşmasını önlemekti. Irak’ta kitle imha silahı arayışı sürüyor ancak henüz bu konuda bir gelişme kaydedilmedi.

Suudi Arabistan’da yapılan saldırılar sonucu 34 kişinin ölmesinin ardından, dikkatler dün gece Fas’ta arka arkaya yapılan saldırılara çevrildi. Fas’taki saldırılar, bir Musevi cemaat merkezi, Kazablanka’da bir Musevi mezarlığı, Belçika konsolosluğu ve İspanyol kültür merkezinde meydana geldi.

Fas resmi haber ajansı, ölenlerden 10’unun intihar bombacıları olduğunu ve Faslı 3 kişinin olayla ilgili olarak tutuklandığını bildirdi.

Fas İçişleri Bakanı Mustafa Sahel, olayı, terörist intihar saldırıları olarak tanımladı ve saldırının muhtemelen uluslar arası bir terör örgütü tarafından yapıldığına dair izler bulunduğunu kaydetti.

Bu konuda örgüt ismi vermeyen bakan, olayın hafta başında Suudi Arabistan’da meydana gelen ve El Kaide’nin gerçekleştirdiği sanılan saldırılara benzediğini söyledi.

Fas’ta ard arda meydana gelen saldırıların en ölümcül olanı İspanyol kültür merkezinde oldu. Patlayıcılar taşıyan bir kemer giyen intihar bombacısı, merkezin restoranında yemek yiyen 100 kişinin arasına girdi ve kapıdaki görevliyi öldürdükten sonra patlayıcıları ateşledi.

Belçika konsolosluğunda ise binanın dışında bir arabada patlayan bomba iki korumanın ölmesine neden oldu. Musevi kültür merkezi ile Ferah Otel dışında patlayan bombalar sonucu ölenlerin çoğu ise Faslı.

XS
SM
MD
LG