Erişilebilirlik

Avrupa'da Ekonomik Durgunluk Aşılamıyor - 2003-05-15


Avrupa'da ekonomik durgunluğun henüz aşılamadığını gösteren haberler gelmeye devam ediyor. Avrupa ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde sıfır büyüme gösterdi. Son iki yıldır Avrupa ekonomisi, yılın herhangibir çeyreğinde ilk kez hiç büyümemiş ouyor. Uzmanlar, Avrupa’daki durgunluk tüm dünyayı etkileyecek boyutlarda olduğunu söylüyor.

Avrupa Birliği’nin istatistik dairesi üç aylık dönemde kıta ekonomisinin hiçbir büyüme gösteremediğini açıkladı. Lüksembourg’daki bu daire, birliğe üye 15 ülkeden 7’sinin ekonomik verilerine dayanarak bu açıklamayı yaptı. Bu 7 ülke arasında İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya gibi üye ülkeler arasında en büyük ekonomilere sahip olanlar yer alıyor. Sıfır büyüme oranı, işsizlik gibi diğer bazı verilerle birlikte düşünüldüğünde, ortaya Avrupa ekonomisi için karanlık bir tablo çıkıyor. Birliğin ekonomik işler sözcüsü Gerassimsos Thomas raporu fazla büyütmemek gerektiğini söylüyor ve şöyle diyor:

"Bu son veri bir miktar hayal kırıcı olmakla birlikte büyük bir sürpriz değil. Zaten önceki tahminler de bu yılın ilk üç aylık döneminde gayri safi hasılanın, yani ekonomik büyümenin, sadece yüzde bir olacağını gösteriyordu."

Sözcü, bu yılın ilk üç ayında Avrupa ekonomilerinin hiç büyümemiş olmasını Irak Savaşı’yla açıklıyor. Ancak sözcü savaşın çok kısa sürmesi nedeniyle Avrupa ekonomisinin yılın ikinci yarısında büyüme gösterebileceği tahmininde de bulunuyor. Sözcüye göre, ikinci altı aylık dönemde kaydedilecek büyüme sayesinde tüm yıl için öngörülen yüzde bir’lik büyüme de gerçekleşmiş olacak. Lüksemburg hükümetinin İstatistik Dairesi’nin uzmanlarından Ferdy Adam da Avrupa Birliği sözcüsünün görüşlerini paylaşıyor:

"Ekonomi bugün dünkünden daha kötü değil. Yılın ilk ayları geçen yılki büyümeden sonra çok zor bir dönemi yansıtıyordu. Bu dönemin zor geçeceğini, zaten herkes tahmin ediyordu."

İktisatçılar, düşen ekonomik büyüme hızının Avrupa Merkez Bankası üzerinde, ekonomiyi canlandırmak için gelecek ayki toplantısında faizleri düşürmesi yönündeki baskıları artırdığını belirtiyorlar. Faizlerin düşürülmesi borçlanmayı kolaylaştırıp, yatırım yapmayı çekici hale getirecek.

Bu arada dört yıl önce kullanılmaya başlanan Avrupa parası Euro en yüksek değerine ulaştı. Bu durum, Avrupa ürünlerini satın almayı pahalı hale getirdiği için ekonomi üzerinde baskı oluşturuyor. Euro, AB üyesi ülkelerin 12'si tarafından kullanılıyor. İngiltere, Euro para sistemine katılma konusundaki kararını 9 Haziran'da açıklayacak. İngiltere’nin Euro'yu benimsemesi henüz beklenmiyor.

Bu arada Fransa’daki Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, 21’inci Yüzyılda Dünya Ticareti adlı yeni bir rapor yayınladı. Raporda 2030 yılında, Avrupa’nın dünya ekonomisi içindeki payının, yüzde 12’ye düşeceği belirtiliyor. Günümüzde ise Avrupa ekonomileri dünya ekonomisinin yaklaşık dörtte birine eşit değerde mal ve hizmet üretiyor. Bu rapora göre, yine 2030 yılında dünyanın ekonomik liderleri Amerika ve Kanada ile, Tayvan’ı da içine alan Çin olacak.

XS
SM
MD
LG