Erişilebilirlik

Powell Abbas'la Görüştü - 2003-05-11


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell Filistin Başbakanı Mahmud Abbas’la Batı Şeria’da bir görüşme yaptı.

Görüşmede İsrail’le barışın sağlanması için hazırlanan ve “yol haritası” şeklinde adlandırılan yeni barış planı ele alındı. Powell görüşmeden sonra gazetecilere, aşılması gereken engellerin zorluğunu herkesin anlaması gerektiğini belirtti. Ancak bakan, Amerika’nın bu çatışmaya son verme konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

Colin Powell işgal altındaki Arap topraklarında yol yapımı ve yeni iş imkanları yaratmak amacıyla Amerika’nın 50 milyon dolar daha vereceğini bildirdi. Ancak Powell, terörist alt yapının mutlaka yok edilmesi gerektiğini, aksi halede barışın gerçekleşemeyeceğini bildirdi. Filistin başbakanı Mahmut Abbas ise Powell’la görüşmesini derin, ciddi ve olumlu olarak niteledi.

Yeni barış planına tarafların desteğini kazanmak için bölgede bulunan Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, her iki tarafın da barış sürecine yeni bir hız kazandırabilmek için önlerine çıkan yeni fırsatı değerlendirmeleri gerektiğini bildirdi. Bakan, hiç kimsenin işin zorluğunu küçümsememesi gerektiğini de söyledi ve Amerika’nın Filistinlilerle İsrailliler arasındaki çatışmalara son vermeye kararlı olduğunu vurguladı.

"Başbakan Ariel Sharon’a ve hükümetine, İsrail’in Filistinlilerin günlük yaşamını kolaylaştırmak için üzerine düşeni yapması ve Filistinlilerin onuruna saygı göstermesi gerektiğini söyledim."

Dışişleri Bakanı Colin Powell bunları yeni Filistin Başbakanı Mahmud Abbas’la görüştükten sonra kaydetti.

İsrail ise yeni barış planında 15 noktanın değişmesini istedi. Buna karşılık Filistinliler planı olduğu gibi kabul ettiklerini açıkladı. Filistin başbakanı, İsrail’in yeni plana karşı, “seçici” olarak nitelediği bir politika izlemeyip olduğu gibi kabul etmesini istedi.

Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Filistinli yetkililerin reform ve barış yolunda atmış bulundukları olumlu adımları, Amerika’nın memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

İsrail Başbakanı Ariel Sharon ise daha önce İsrail’in barış için ödün verebileceğini söylemişti. İsrail ayrıca güven oluşturucu bir adım olarak 61 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı. İsrail ordusu dün de Filistinli işçilerin çalışmak üzere İsrail topraklarına geçmesine imkan vermek amacıyla günlük seyahat kısıtlamalarını yumuşattığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG