Erişilebilirlik

Güçlenen Euro Avrupa'yı Kaygılandırıyor - 2003-05-10


Avrupa para birimi Euro, Dolar karşısında son dört yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Şu anda, 1 Euro, 1.15 Dolar'dan işlem görüyor. Euro’nun değerinin hızla artması zaten yavaş işleyen Avrupa ekonomilerini biraz daha frenliyor.

Euro’nun değeri yükseldikçe, Avrupa malları daha da pahalılaşıyor, bu da ihracatı olumsuz etkiliyor. İhracat azalınca da satışlar düşüyor, bu yüzden de istihdam daralıyor. Halen Euro’yu kullanan 12 ülkede işsizlik oranı %8,7'ye yükselerek, Mart ayında son üç yılın ün yüksek düzeyine çıktı.

Uzmanlar, şimdilik güçlenen Euro’nun Avrupa ekonomisine çok büyük zararı olmadığını, ama bu durumun ileride değişebileceğini söylüyor. Brüksel’deki Avrupa Politikaları Araştırma Merkezi Direktörü Daniel Gros, önümüzdeki günlerin kritik olduğunu söylüyor: "Avrupa şu anda çok güçlü bir para birimini kaldıracak lükse sahip değil. Bu kesinlikle yeni sorunlar yaratacaktır. Eğer Euro’nun değeri düşmezse, Avrupa’nın karşısına çok ciddi ekonomik zorluklar çıkacaktır."

Daniel Gros, tehlike çanlarının 1 Euro, 1.25 Dolar üzerinden işlem görmeye başladığı zaman çalacağını söylüyor. Gros, bu rakama bu yıl içerisinde çıkılacağını, hatta işler iyice kontrolden çıkarsa 1.5 Dolar seviyesine de gelineceğini söylüyor.

Güçlü Euro, Japonya ve ABD’yi da etkilerken, Avrupa mallarının az satıldığını az gelişmiş ülkeler kur artışından çok olumsuz etkilenmedi. Ekonomistler güçlü Euro’nun, Avrupa ekonomilerinin güçlü olduğu anlamına gelmediğini, Amerikan ekonomisindeki durgunluğun bunda daha fazla etkili olduğunu belirtiyor. Ekonomist Daniel Gros da “Euro, dolar çok fazla değer kaybettiği için, arttı” diyor.

XS
SM
MD
LG