Erişilebilirlik

Powell: Wolfowitz'in Özür Beklediğini Duymadım' - 2003-05-08


ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak konusunda yaşanan düş kırıklığına rağmen Türkiye’yle ABD arasındaki dostluğun güçlenerek süreceğine inandığını açıkladı. Bakanlık sözcüsü Richard Boucher da, ABD’nin birçok alanda Türkiye’yle işbirliği yapma arzusunu sürdürdüğünü söyledi.

Dışişleri Bakanı Colin Powell, Türkiye’nin Irak konusunda izlediği politika nedeniyle ABD’den özür dilemesi gerektiğine ilişkin bir şey duymadığını açıkladı. Powell, bu açıklamayı New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la görüştükten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken yaptı.

Türkiye’nin birkaç ay önceki tutumunun düş kırıklığı yarattığını belirten Powell, ancak Türkiye’nin ABD’nin iyi bir dost ve müttefiki olduğunu vurguladı. Powell, Türkiye’nin şu sırada ABD’yle çok yakın işbirliği içinde olduğunu ve iki ülke arasındaki dostluğun gelecek yıllarda güçlenerek süreceğine inandığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher da Bush yönetiminin Amerikan askerlerinin Türkiye’de konuşlandırılmasıyla ilgili tezkerenin 1 Mart’ta mecliste reddedilmesinden düş kırıklığı duyduğunu tekrarladı. Sözcü, ABD’nin bundan sonra Türkiye’ye karşı nasıl bir politika izleyeceği konusunda şöyle dedi: "Sanırım Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ve Müsteşar Marc Grossman da, Dışişleri Bakanı gibi Türkiye’yle ilişkilerimizin önemini ve bir çok alanda Türkiye ile birlikte çalışma arzusunu vurguladılar. Irak’ta istikrarın sağlanması, Irak’ın yeniden inşası, Irak için özgür bir siyasi gelecek hazırlanması ve Türkiye’nin normal ilişkiler kurabileceği iyi bir komşu ülke yaratma gibi alanlarda halen zaten işbirliği yapıyoruz."

Sözcü, Türk-Amerikan ilişkilerinin, Washington’un Almanya, Fransa ya da İran ve Suriye’yle olan ilişkileriyle aynı kategoriye sokulmasının söz konusu olmadığını da söyledi.

XS
SM
MD
LG