Erişilebilirlik

'Olanlar Dramatize Edilmemeli' - 2003-05-07


NATO-Ukrayna ilişkileri konusunda 5 Mayıs'da Washington’da düzenlenen bir toplantıya katılan Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 6 Mayıs günü Amerika Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Marc Grossman’la bir görüşme yaptı.

Görüşmede karşılıklı iyi niyet belirttiklerini söyleyen Vecdi Gönül, Amerikalı yetkililerle görüşme talebinin olmadığını, görüşme isteğinin Grossman'dan geldiğini söyledi.

Vecdi Gönül, Grossman'la görüşmesinden Türkiye'ye "iyi hava" götürmenin dışında, konuşulanlar hakkında bilgi vermedi. Gazetecilerin sorularına cevaben, Irak'da yeniden yapılanmayla ilgili olarak Türkiye'nin ABD'ye olumlu yanıt verdiğini ve teklif beklediğini söyledi.

Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Grossman'la görüşmesinden önce CSIS’te gazetecilerle ve Washington’daki Türkiye uzmanlarıyla bir araya geldi.

Gönül, Amerikalı yetkililerden Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers’la NATO-Ukrayna ilişkisi üzerine dün, gün boyu süren toplantıda ayaküstü görüşmeleri olduğunu söyledi ancak bu görüşmelerde Türkiye-Amerika ilişkileri açısından yeni bir gelişme olmadığını belirtti.

Vecdi Gönül, ikili ilişkiler açısından Washington’da hissedilen olumsuz havaya atfen kendisine yöneltilen sorulara karşılık olarak da, Amerika’nın, Türkiye’nin 1 Mart’ta tezkereyi meclisten geçirememesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını kabul ettiğini kaydetti. Ancak Gönül, olayların “dramatize edilmemesi” gerektiğini vurguladı.

Amerika’nın, savaştan önce Türkiye’den Irak’la ilgili taleplerine de değinen Gönül, Washington’un askeri üslerde yapmak istediği saha çalışmasına Ankara’nın izin verdiğini, taleplerin karşılandığını söyledi.

Vecdi Gönül yine sorular üzerine, Amerika’nın Suriye’ye yaptığı uyarılara Türkiye’nin herhangi bir itirazı olmadığını kaydetti.

Amerika’nın Irak’taki zaferinden sonra, bazı çevrelerin iddia ettiği gibi, Amerika’ya karşı bir Türkiye-Suriye-İran üçlü ittifakının gerçekçi olmadığını söyledi

XS
SM
MD
LG