Erişilebilirlik

'Wolfowitz Siyasi Deklarasyon Yaptı' - 2003-05-07


Pentagon’un iki numaralı ismi, Irak savaşının mimarlarından Paul Wolfowitz’le görüşen gazeteciler Mehmet Ali Birand ve Cengiz Çandar’la konuştuk.

Çandar, Wolfowitz’le görüşme taleplerini Pentagon’a yaklaşık üç hafta önce ilettiklerini, Wolfowitz’in görüşme talebini kabul ettiğini, görüşmeden 48 saat önce öğrendiklerini söyledi. Türkiye’den hemen yola çıktıklarını söyleyen Çandar’dan, Wolfowitz’le yaptıkları görüşmeyi değerlendirmesini istedik. Çandar’ın görüşleri özetle şöyle:

‘ASAYİŞ BERKEMAL DEĞİL’

“Amerika ile ilişkilerde, her şey normal, anormal bir durum yok diye bunu siyaseten yayanlar var. Hükümet kanadında, Türkiye’deki yönetim kademelerinde bu düşünce var. Bu kendini aldatmak değilse, ki öyle bir ihtimal de var, artık kamuoyunu yanıltıcı bir rol oynayabiliyor ve iç politika hesaplarına kurban edilebilecek bir söylem haline gelebiliyor. Oysa asayiş berkemal değil. Ve olmadığını, Amerikan tarafı, galiba durum anlaşılmadı ya da yanlış anlaşıldı gibi bir bakış açısından hareketle, Türkiye’ye duyurmak istedi herhalde....”

'DEMEÇ DEĞİL SİYASET DEKLARASYONU’

“Bu, Amerika’nın içinde bulunduğumuz dönemde, kısa geçmişte olan olaylardan yola çıkarak bir hassasiyet açıklaması ve politika deklarasyonu yapmasıydı. Siyasetti bu, demeç değildi. Biz buna aracılık etmiş olduk, Mehmet Ali Birand’la...."

Mehmet Ali Birand’a da Wolfowitz’in, Türkiye için en önemli mesajının ne olduğunu sorduk:

“Kararınızı verin... Bizimle beraber misiniz, bizimle beraber değil misiniz? ‘Bizimle beraber misiniz’ in karşılığı nedir? Irak konusunda beni destekleyecek misin? Suriye ile İran’la fingirdeşmek yerine benim mesajlarımı götüren bir ülke mi olacaksın? Ama benimle politika oynama... Bu saatten sonra bunu kaldıracak değilim. Çünkü sen Irak’taki gelişmeleri ne politik ne de askeri yönden anlayabildin. Şimdi yeniden bir şeye başlıyorsak, de ki ben hata ettim, gördüm, politikalarımı ayarlıyorum. Veyahutta deme....”

ORDUYA MESAJ

"Askere de mesajı vardı... Hayal kırıklığına uğrattınız. Her işe karışıyordunuz, şimdi buna niye karışmadınız gibi..."

IRAK’IN GELECEĞİ VE TÜRKİYE

"Benim aldığım izlenim, Türkiye’nin hiçbir rolü olmayacak Irak’ta. Seyirci olacak.... Onlar da bizden teklif bekliyorlar, ‘Ne yapabileceğinizi ortaya koyun, biz de sizi destekleyelim’ diyorlar. Bizimkiler de ‘biz onlardan teklif bekliyoruz’ diyor. ‘Beklemeyin bir şey yapın. Adımı atın, siz vizyon geliştirin. Köşenize çekilip kalmayın çünkü çok kaybettiniz bu işten’ diyorlar.”

TÜRKİYE’DEN AÇILIM

“Amerika’nın ne olduğunu Türkiye hala anlayabilmiş değil. Özellikle Irak savaşından sonra, Amerika’nın nasıl bir hiper güç olduğunu, bölgeyi nasıl etkileyebileceğini Türkiye anlamadı. Türkiye hala Amerika’yı, oyunculardan biri olarak görüyor. Amerika çok değişti. Türkiye’nin bunu dikkate alırken biat etmesine gerek yok, Amerika ne derse onu yaparak taklalar atmasına gerek yok ama bir tutum bekliyor Washington. O tutum başka bir şeydir. Aynı yere bakar, aynı yolda yürürsünüz. Onu yapamadıkça da bu ilişki gittikçe zedelenecek.”

XS
SM
MD
LG