Erişilebilirlik

Soyuz Mürettebatı Bulundu - 2003-05-04


Soyuz uzay aracındaki Rus kozmonotlarla Amerikalı astronotlar, Kazakistan’daki iniş noktalarından yüzlerce kilometre uzaklıkta sağ olarak bulundu.

Astronot Kenneth Bowersox, Kazakistan’ın başkenti Astana’da gazetecilere yaptığı açıklamada, normal dönüş yaptıktan sonra herşeyin yolunda gittiğini söyledi.

Soyuz uzay aracının normalde Kazakistan’daki uzay üssüne inmesi gerekiyordu, ancak bu hedef tutturulamadı. Soyuz aracını arayan uçaklar, kapsülü üssün yüzlerce kilometre ötesinde dağlık bir arazide buldu. Ancak arazi koşulları elverişli olmadığından uçaklar iniş yapamadı. Bunun üzerine bölgeye helikopterler gönderilerek uzay adamları Astana’ya getirildi. Astronotlar daha sonra uçakla Rusya’daki Uzay Eğitim Merkezi’ne gönderildi.6 kişilik mürettebat önümüzdeki birkaç hafta bu merkezde kalacak ve sağlık kontrolünden geçirilecek.

Merkezde 6 aydır uzayda bulunan kozmonot ve astronotların yerçekimi ortamına yeniden alışması da sağlanacak. 6 kişilik mürettebat, Columbia uzay mekiğinin düşmesiyle, Uluslar arası Uzay İstasyonu’nda mahsur kalmıştı.

XS
SM
MD
LG