Erişilebilirlik

Bush: 'Işsizlik Artıyor; Vergi İndirimi Şart' - 2003-05-03


Başkan Bush, Amerika’da işsizliğin büyümesinin, Kongre’nin vergi kesintisi yaparak daha çok iş imkanı yaratılmasını gerektirdiğini söyledi.

Bush vergilerde yapılacak kesintilerin ekonomiyi canlandıracağını söyledi. Amerika Çalışma Bakanlığı Nisan ayında 50 bin çalışanın işini kaybettiğini bildirdi. Böylece işsiz sayısı bu yılın en yüksek düzeyine çıkmış oluyor.

Cuma günü California’da bir fabrikada savunma sektörü çalışanlarına hitaben konuşan Başkan Bush, yeni işsizlik rakamının ekonominin yeterince hızlı büyümediğini gösterdiğini söyledi. Başkan Bush, “işsizlik oranı yüzde 6’ya çıktı. Bu Amerikan Kongresi için çok açık bir işaret. İşsizlerin iş bulması için, cesur bir ekonomik durgunluğu giderme paketine ihtiyacımız olduğu kesin,” dedi.

Bush, Cumhuriyetçi Parti üyelerinin, 726 milyar dolarlık vergi kesintisini savaş ve ekonomik durgunluk döneminde çok fazla bulması üzerine ilk planından vazgeçti. Başkan, bunun yerine, Temsilciler Meclisi’ne 550 milyar dolarlık yeni bir vergi planı önerdi. Başkan bu şekilde daha önce Senato’dan geçen ve bundan da az vergi kesintisi öngören paketi durdurmak istiyor.

Başkan Bush, yeni sunduğu plan sayesinde 1 milyondan fazla kişinin 2004 yılı sonuna kadar iş imkanına kavuşacağını söyledi.

Kongre’deki Demokratlarsa yeni hazırlanan planın hisse senetlerinden elde edilen karın vergiden muaf tutulmasını sağlayarak zenginlerin işine yarayacağını savunuyor.

Amerika'nın Merkez Bankası olan Federal Rezerv Dairesi'nin Yönetim Kurulu Salı günü toplanarak, ekonomiyi canlandırmak için faiz oranlarını daha da düşürme konusunu yeniden ele almaya hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG