Erişilebilirlik

Türkiye, Terörle Savaşta Sadık Müttefik - 2003-05-01


ABD Dışişleri Bakanlığının yıllık raporunda Türk hükümetinin terörizme karşı savaşta sadık bir müttefik olduğu ve bu savaşa sağladığı desteğin devam ettiği dile getirildi. Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde, Bülent Ecevit hükümeti’nin Afganistan operasyonuna derhal destek sağlayarak, Türk askerlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı askerlerin Türk topraklarında konuşlandırılmasını sağlayacak parlamento kararının arkasında durduğu kaydedildi.

Afganistan Operasyonu’nun başında, 90 kişilik komando birliği öneren Türkiye’nin, daha sonra Afganistan’daki Barış Gücü’nün komutasını devralarak 1,400 kişilik bir birlikle güce katkı sağladığı vurgulandı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda, Türkiye’nin el Kaide terör örgütü ile mücadeleye de katkı sağladığı ve terörist zanlılarını tutukladığı belirtildi.

Küresel Terör Raporu’nda Türkiye’nin iç terör ile de mücadele etmeyi sürdürdüğü ve Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi’ne üye militanların Türk makamlarınca göz atına alındığı ifade edildi. Türk hükümetinin ayrıca Türk Hizbullah’ı ve eski adıyla PKK, yeni adıyla KADEK olarak bilinen örgütlerle de mücadele ettiği belirtildi.

Yıllık raporda Almanya’nın, 2001 yılı sonunda yasakladığı, Türkiye'de şeriat düzeni kurulmasını isteyen radikal İslamcı Hilafet Devleti örgütüne karşı mücadeleye devam ettiği belirtiliyor. Almanya’nın, merkezi Köln’deki bu örgütle bağlantılı 16 diğer kuruluşu kapattığı, bürolarıyla liderlerinin evine baskın düzenlediği de raporda kaydediliyor.

Raporu basına açıklayan Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, geçen yıl tüm dünyanın, terörizmle mücadele ve saldırı sayısını azaltma konusunda çok büyük bir kararlılık sergilediğine işaret etti.

Raporda, terörizmi destekleyen ülkeler listesinde değişiklik olmadı. Bu ülkeler Küba, İran, Irak, Libya, Kuzey Kore, Suriye ve Sudan olarak sıralanıyor. Saddam Hüseyin’in iktidardan uzaklaştırılmasıyla Irak’ın listeden çıkması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG