Erişilebilirlik

Amerikan Aleyhtarı Göstericilerin Üzerine Ateş Açıldı - 2003-04-29


Irak’ın Falluja kentinde Amerikalı askerler, Amerikan aleyhtarı gösteri düzenleyenlerin üzerine ateş açtı.

Falluja kentinde meydana gelen olayda, 13 kişinin öldüğü, 75 kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

Amerikalı yetkililer dün gece yaptıkları açıklamada iddiayı doğruladı ancak, Amerikan askerlerinin kendilerine açılan ateşe karşılık verdiğini söyledi.

Bu arada eski Basra valisi Valid el Tıkriti de bugün Bağdat’ta Amerikan askerlerine teslim oldu.

Irak’ta kurulacak yeni yönetimi belirlemek amacıyla Bağdat’ta yapılan konferansa Irak muhalefet gruplarından 300’ün üstünde temsilci katıldı. Irak içinden ve dışından farklı siyasi grupları temsil eden delegeler, geçici hükümeti seçmek amacıyla dört hafta içinde tekrar toplanma kararı aldı. Sürgündeki siyasi parti liderlerinden, Kuzey’deki Kürt liderlerine, aşiret temsilcilerinden, dini yetkililerle bazı kadın delegelere kadar geniş yelpazede katılımın olduğu toplantıda, Amerika’nın bundan sonra oynayacağı rol üstünde görüş ayrılıkları belirdi.

Gün boyu süren konferansta, Irak’ta oluşacak yeni yönetimde sürgünden dönen Iraklılar’ın nasıl bir yer alacağı da tartışıldı.

Irak Ulusal Hareketi’nin temsilcisi Hatim Muhlis, konferanstaki en önemli tartışma konusunun istikrar ve güvenliği sağlamak için alınacak acil önlemler olduğunu söyledi. Muhlis, "İstikrar, güvenlik, insanların tekrar işlerine dönüp maaşlarını almalarını sağlamak ilk öncelik..." dedi.

Bu ay içindeki ikinci toplantı olan konferansın sonunda, geçici hükümetin nasıl seçileceğini belirlemek üzere dört hafta içinde tekrar toplanma kararı alındı.

İlk toplantı bu ayın başında Güney Irak’ta yapılmıştı. Bağdat’ta yapılan dünkü toplantının, Saddam Hüseyin’in 66’ıncı doğum gününe rastlaması da dikkat çekti. Toplantıyı yöneten Amerikalı emekli general Jay Garner, açılış konuşmasında, “Saddam Hüseyin’in doğum gününe rastlayan böyle bir günde, Iraklı çocuklar için demokratik bir geleceğin temellerini atalım” diye konuştu.

Toplantıya Beyaz Saray Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad da katıldı. Saddam Hüseyin’in doğum günü ilk kez törensiz geçti, Iraklılar ondan kurtulmalarını kutlarcasına Saddam’sız bir geleceği ele aldılar.

XS
SM
MD
LG