Erişilebilirlik

'Soğuk Savaş Günleri Geri Gelmesin' - 2003-04-28


İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak konusundaki anlaşmazlığın Avrupa ülkeleri ile ABD arasında Soğuk Savaş türü bir anlaşmazlığa yol açmasının felaket olacağını söyledi.

Başbakan Blair Londra’da düzenlediği basın toplantısında, Amerika ile Avrupa, anlaşmazlığı, ortaklık ruhu içinde çözümleyemedikleri takdirde, Soğuk Savaş dönemini andıran bir bölünmenin doğacağı uyarısında bulundu.

İngiltere Başbakanı, Fransa Cumhurbaşkanı Jak Şirak’ın, Amerika’nın tek taraflı dış politikasını dengeye getirecek güçlü bir Avrupa Birliği için daha önce yaptığı çağrıyı da hatırlattı.

Amerika öncülüğündeki Irak savaşına karşı çıkmış olan Belçika, Fransa, Almanya ve Lüksemburg başbakanları, yarın Brüksel’de, güvenlik konularında bir mini zirvede biraraya gelecek. İngiltere başbakanı Tony Blair de Moskova’yı ziyaret edecek.

İngiltere Başbakanı, Irak Savaşı’ndan buyana düzenlediği bugünkü ilk basın toplantısında dinlenmiş, canlı, gözlerinin altındaki morluklardan kurtulmuş ve savaş sırasındaki yorgunluğunu yenmiş gözüktü.

Zafer kazanmış bir tutum sergilemekten uzak duran Başbakan Blair, aksine Irak’ta yapılacak daha çok iş olduğunu ve Irak anlaşmazlığının dünyada yarattığı anlaşmazlıkları onarmak gerekeceğini söyledi.

ABD ile İngiltere Irak’ı, kitle imha silahlarına sahip olduğu için işgal ettiklerini söylemişlerdi. Basın mensupları Blair’e bu silahların neden bulunamadığını sordu. Blair, aramaların henüz başladığını söyleyerek yanıt verdi:

"Birinci önceliğimiz ülkeyi istikrara kavuşturmak. İkinci işimiz ise insani yardım. Üçüncü olarak, bu silahları ortaya çıkaracağız ve bunun için uzun zamana ihtiyacımız var. Bana her sorduğunuzda söylediğim gibi, bu silahların bulunacağından eminim."

İngiltere başbakanı ayrıca Irak istihbarat kuruluşlarından yeni bilgiler ortaya çıktıkça, Irak’la terörist örgütler arasında bağlantı bulunacağını da vurguladı.

Başbakan Blair teslim olan Irak Başbakan yardımcısı Tarik Aziz’e sığınma hakkı tanıyacakları yolundaki bir İngiliz gazetesinin haberini de yalanladı.

XS
SM
MD
LG