Erişilebilirlik

Irak'a Kara Birliklerinin Sevki Sürüyor - 2003-04-23


Irak savaşı sona erdi, bununla birlikte barışın korunması amacıyla ülkeye yeni Amerikan kara birliklerinin sevki sürüyor. Savunma Bakanlığı yetkilileri, asker sevkiyatını sürdürmekle birlikte, ABD’nın Irak’ı uzun süreli işgal planları olmadığını özellikle vurguluyor.

Irak’a ilk gönderilen kara birliklerinin sayısı yaklaşık 100,000 civarındaydı. Savunma Bakanlığı yetkilileri şu anda Irak’taki askerlerinin sayısını 150,000 olarak açıklıyor.

ABD Merkez Komutanlığı sözcülerinden Tuğgeneral Vincent Brooks, bazı uçak ve gemilerin ABD’ye geri gitmek üzere hareket ettiklerini söylüyor, bununla birlikte Irak’ta asayişin sağlanması açısından daha fazla sayıda kara birliğine ihtiyaç olduğunu kaydediyor: "Kara birliklerinin sayısını artırıyoruz. İstikrar ve asayişin sağlanması açısından bunu yapmaya mecburuz. İşte bu nedenle kara birliklerinde Irak’a doğru bir hareketlilik var."

Amerikalı askeri yetkililerin deyişiyle “kara birliklerindeki hareketlilik” savaşla ilgili ilk planlarda öngörülmüştü. Bu planda sadece komandolara ihtiyaç kalmadığı için ufak bir değişiklik yapıldı. Bu nedenle de, ilk planda öngörülenden daha az sayıda kara birliği Irak’a kaydırılıyor.

Uzun süreli işgal planı yok Bu gelişmeye rağmen ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Irak’ı uzun süreyle işgal planları olmadığını özellikle belirtiyor. Bununla birlikte Irak’taki birliklerin bu ülkede ne kadar kalacakları konusunda tarih vermiyorlar. Amerikalı yetkililerin bu konudaki sorulara verdiği yanıt, “gerektiğinden bir gün bile fazla kalmayacakları” şeklinde.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, bu hafta bir Amerikan gazetesinde yer alan iddiaları yalanlayarak Irak’ı uzun süreli işgal planları olmadığını kesin bir dille açıkladı. New York Times gazetesinde yer alan iddiada ABD’nin Irak’ta 4 üs kurmayı planladığı önü sürülmüştü.

Üst düzey yönetim yetkililerine dayanarak yayınlanan haberi yalanlayan Savunma Bakanı Rumsfeld, haberin hem asılsız olduğunu hem de yanlış mesajlar gönderdiğini söyledi:"Bu konuda hiçbir karar alınmadı, hiçbir sonuca ulaşılmadı. ABD’nin Irak’taki yeni rejimle uzun süreli askeri işbirliğine gidileceği yazılıyor. Ortada bu işbirliğinin birlikte planlanacağı bir Irak hükümeti bile yok. Bu iddia hem asılsız, hem de yanlış mesajlar veriyor. Tüm dünyaya Irak’ı işgal etmeyi planladığımız, uzun süreli olarak askeri üslerini kullanma niyetinde olduğumuz izlenimini veriyor ki, bu tamamiyle asılsız."

Rumsfeld'in açıklamaları "Ulusal Güvenlik Stratejisi"yle çelişiyor

Rumsfeld, ABD’nin Körfez Bölgesi’ndeki varlığını yeniden gözden geçirdiğini ise doğruluyor. Bakan, bununla birlikte, bu yeniden yapılanmayı Irak’taki üsleri kullanmadan gerçekleştirebilecek kadar değişik üs alternatifleri olduğunu da belirtiyor.

Ancak Rumsfeld’in bu açıklamaları geçen Eylül ayında Bush yönetiminin yayınladığı Ulusal Güvenlik Stratejisi belgesiyle çelişiyor. Raporda, ABD’nin dünyadaki askeri varlığını azaltması değil, aksine genişletmesi gerektiği iddia ediliyor.

31 sayfalık belgede, ülke dışındaki Amerikan askeri varlığının, Washington’un dost ve müttefiklerine yönelik taahhütlerinin en büyük simgesi olduğu vurgulanıyor.

Aynı raporda, yeni güvenlik tehditlerini önlemek ve belirsizliklerle mücadele etmek için ABD'nin yalnızca Batı Avrupa, Japonya ve Güney Kore’de değil, diğer ülkelerde de yeni üsler kurması gerektiği vurgulanıyor. Ulusal Güvenlik Stratejisi raporunda, ABD’nin, birliklerini uzun süreli olarak sevk edebilmesi için geçici askeri işbirliği anlaşmaları yapması gerektiği de öne sürülüyor.

Rapor, bu askeri anlaşmaların hangi ülkelerle yapılacağı veya bu üslerin nerede kurulacağını belirtmiyor. Ancak 11 Eylül saldırılarından bu yana başta Orta Asya ve Doğu Avrupa ülkelerinde olmak üzere birçok ülkedeki askeri üsleri kullanma imkanına kavuştu. Bu üslere geçici de olsa Afganistan ve Irak’ta eklenmiş durumda.

XS
SM
MD
LG