Erişilebilirlik

Rumsfeld Üs İddialarını Yalanladı - 2003-04-22


ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak’ta askeri üsler planlandığı yolundaki haberleri yalanladı.

New York Times’in haberinde, Bush yönetiminin, Bağdat’ta görevi yeni hükümete devrettikten sonra Irak’taki askeri varlığını büyük ölçüde azaltacağı ve bunun yerine uzun dönemli askeri ilişkilere ağırlık vereceği ileri sürülüyordu. Habere göre, ABD, gücünü bölgeye daha etkin bir şekilde yansıtabilmek için Irak’ta dört üsten yararlanmayı düşünüyor. Bu üsler: Bağdat’ın hemen dışındaki uluslararası havaalanı, Nasıriye kenti yakınlarındaki Talil, Kuzey Irak’taki Başur ve Irak’ın batısındaki H-1. Haberde, ABD’nin, Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan’daki askerlerini önemli miktarda azaltmaya hazırlandığı hatta bu plan çerçevesinde İncirlik’teki 50 kadar Amerikan savaş uçağının Türkiye’den ayrıldığı belirtiliyor.

New York Times'a göre, ABD, “imparatorluk” suçlamalarından rahatsız oluyor ve askeri varlığının militan grupları terörist saldırılara teşvik etmesinden de kaygı duyuyor.

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld iddiayı şiddetle reddetti, “Bölgede kuvvetlerimizi konuşlandırmak için her türlü imkan ve fırsata sahibiz. Yeni yer aramıyoruz” dedi. Bakan şöyle konuştu: "Haber, Amerikan ordusunun Irak’ta kalmayı planladığı izlenimi veriyor. Ne yazık ki Iraklılar’a da aynı mesajı vermiş olacağız. Bizi işgal kuvveti olarak görecekler. Halbuki biz Irak’ta işgal kuvveti olarak davranmayı düşünmüyoruz. Yeni hükümetten de kendimiz için bir şey isteyecek değiliz."

Donald Rumsfeld, Irak savaşı sonrasında ABD’nin Ortadoğu’daki askeri varlığını yeniden değerlendirdiğini kabul etmekle birlikte, bunun yeni üs aramak anlamına gelmediğini vurguladı. Bakan, Amerikan askerlerinin Irak’ta hala düşman unsurlarla karşı karşıya bulunduğunu da bildirdi. Rumsfeld, bunların bazılarının devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in fedaileri, bazılarınınsa yabancı ülkelerden gelmiş İslamcı fanatikler olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG