Erişilebilirlik

Türkiye'den Irak'a Barış Gücü - 2003-04-20


Türkiye Irak’a, barış gücü görevi yapmak üzere asker göndermeyi kabul etti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül barış gücü operasyonlarına katkıda bulunma konusunda Amerika’nın yaptığı daveti, Türkiye’nin kabul ettiğini ve bu kararı önümüzdeki günlerde Washington’a resmen ileteceğini açıkladı.

Bağdat’ta ise Amerikan kara birlikleri, asayişi sağlama ve kamu hizmetlerini yeniden başlatmaya yardımcı olma görevini deniz piyadelerinden devraldı.

Uluslararası Kızıl Haç Örgütü, sivil halkın yaşam koşullarının kritik bir durumda olduğunu belirterek, Amerikan kuvvetlerini elektrik, su ve diğer hayati hizmetleri hızla onarmaya çağırdı.

Amerikalı yetkililer, Irak’ın çeşitli etnik, dini ve siyasi grupları arasında devam eden yeni hükümet kurma çalışmalarına destek oluyor.

Sürgünden dönen bir Iraklı lider bugün Bağdat’ı yönetmek üzere komiteler kurulduğunu açıkladı. Muhammed Muhsin el Zübeydi yaptığı açıklamada, kendisini de Bağdat’ın sorumlusu olarak ilan etti.

Ancak Saddam Hüseyin’in devrilmesinden beri Irak’ı yöneten koalisyon güçleri, hiçbir kişi ya da gruba, Bağdat’ı yönetme yetkisi vermedi.

Bu arada Iraklı muhalefet lideri Ahmet Çelebi, Irak’ın liberal-demokratik ibir anayasaya ve yeni seçimlere ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Bir Amerikan televizyonunda konuşan Irak Ulusal Kongre’sinin başkanı, dinci partilere de, toplumun bazı kesimlerini temsil ettikleri için yer alacağını söyledi.

Hayatının büyük bölümünü Irak dışında geçiren Ahmet Çelebi, bir süre önce Irak’a dönmüş, fakat kurulacak yeni yönetimde yer almayacağını açıklamıştı

XS
SM
MD
LG