Erişilebilirlik

Solana: ABD İşbirliği Yapmalı - 2003-04-20


Avrupa Birliği dış politika yetkilisi Javier Solana, Amerika’yı kendi başına karar almak yerine uluslararası toplumla işbirliği yapmaya çağırdı.

Birliğin güvenlik ve dış politikalarından sorumlu eski NATO Genel Sekreteri Solana, İspanya’da yayınlanan bir gazeteye verdiği demeçte, Amerika’nın yapacağı işler üzerinde herhangi bir kısıtlama istemez gözüktüğünü söyledi.

Saddam sonrası Irak’ın yapılanması konusundaki bir soruya Solona, kurulacak yeni geçici Irak yönetiminin Birleşmiş Milletler’in desteğine sahip olması gerektiğini kaydetti.

Solana ayrıca Irak’ta olanların tekrarlanmaması için Birleşmiş Milletler’in kitle imha silahlarını daha iyi kontrol etmesi gerektiğine işaret etti.

AB yetkilisi uluslararası toplumun, silahlar konusundaki Birleşmiş Milletler anlaşmalarını yeniden gözden geçirmesini de istedi. Solana her ülke tarafından imzalanmadığı için, silahlarla ilgili sözleşmelere kimsenin uymak istemediğini vurguladı.

Daha etkili bir silah kontrol mekanizması geliştirilmesini isteyen Javier Solana, bu alanda kuvvete başvurmanın, en son çare olması gerektiğini de kaydetti.

XS
SM
MD
LG