Erişilebilirlik

'Kopenhag Kriterleri Önemli' - 2003-04-18


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin genişleme sürecine dahil edilmesini istediklerini açıklayarak Ankara’yı üyelik görüşmelerinin başlaması için Kopenhag kriterlerini yerine getirmeye çağırdı.

Powell, önceki gün Atina’da düzenlenen AB zirvesinde üyelik anlaşmasını imzalayarak birliğe katılan Kıbrıs dahil 10 yeni üyeyi kutladı ve Türkiye ile de üyelik görüşmelerinin başlamasını desteklediğini açıkladı.

Powell bu açıklamayı AB dönem başkanlığını yürüten Yunanistan’ın Washington büyükelçisinin Atina’daki tören nedeniyle Washington’da düzenlediği bir toplantıda yaptı.

Avrupa’nın birleşerek, Amerika ile birlikte dünyada barış ve uzlaşma sağlanması için çalıştığı bir zamanda AB'nin yeni üyelerinden biri olan Kıbrıs’ın hala bölünmüş olmasına dikkat çeken Powell şöyle dedi:

"Amerika, Kıbrıs ve Kıbrıslılar için adil ve kalıcı bir çözüm bulunması yolunda Yunanistan ve diğer Avrupa ülkeleri ile birlike çalışmaya kesin kararlıdır. Ve bu kararlığını sürdürecektir."

Powell, Amerika’nın AB'nin genişlemesini kuvvetle desteklediğini belirterek, genişlemenin sadece bir ülke için değil, Avrupa’nın tümü ve Amerika ile ilişkiler açısından da iyi olduğunu vurguladı. Türkiye’nin de genişleme sürecine dahil edilmesi girişimlerini desteklediklerini söyleyen Powell şöyle dedi:

"Eğer Avrupa Konseyi, 2004 yılının Aralık ayında Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini yerine getirdiğine karar verirse AB, Türkiye ile üyelik görüşmelerine başlayacak. AB'nin bu kararını memnunlukla karşılıyoruz. Bu, Avrupalı liderlerin gerçekten bütünleşmiş bir Avrupa kurma yolunda aldıkları ileri görüşlü bir karardır. Türk dostlarımızdan da Kopenhag kriterlerini yerine getirmelerini istiyoruz."

Powell, AB'nin eski, yeni ve aday üyelerinin Amerika ile açık ve güçlü bir diyalog sürdürmeleri gerektiğini vurgularken iki taraf arasında Irak konusunda çıkan son tartışmaları örnek gösterdi.

Powell, bu tartışmaların, her iki kıtada da demokrasi ve Atlantik ötesi ilişkilerin ne kadar sağlam ve güçlü olduğunu açıkça gösterdiğini sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG