Erişilebilirlik

İsrail'den ABD'ye 'Suriye İstekler' Listesi - 2003-04-14


İsrail, Bush yönetiminin Suriye’ye yönelik baskıyı artırmasını memnunlukla karşılıyor. Savunma Bakanı Şol Mofaz, İsrail’in Suriye için bir talep listesi olduğunu ve ABD’den bu listeyi Şam’a iletmesini istediklerini açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld geçen hafta Suriye’ye ilk uyarısını yaparken Şam’ı sınırlarından Irak’a silahlı Arap gönüllüler ve askeri malzeme girmesine izin vermekle suçlamıştı. O günden bu yana İsrail medyası Suriye’yle ABD arasında artan gerginliğe dikkati çekerken İsrailli yetkililer de bu gelişmeden duydukları memnunluğu gizlemeye çalışmıyor.

İsrail Savunma Bakanı Şol Mofaz, geçen hafta İsrail radyosuna yaptığı açıklamada ABD’nin Suriye’ye yönelttiği suçlamaların ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Savunma Bakanı Mofaz, dün de Irak’taki son durum hakkında Bakanlar Kurulu'na bilgi verirken, yayınlanan hükümet bildirisine göre Suriye konusu yine gündeme geldi.

Mofaz, bugün Maariv gazetesine verdiği demeçte İsrail’in Suriye’yle ilgili bir istek listesi olduğunu ve bu listenin ABD tarafından Şam’a iletilmesinin en iyi yol olacağını söyledi. Listeye göre İsrail, Suriye’den Güney Lübnan’daki Hizbullah gerilla grubunu bölgeden çıkarmasını ve Hizbullah’ın silah ve roketlerini Güney Lübnan’dan çekmesini istiyor. İsrail, Şam’ın Suriye limanlarından Hizbullah’a gelen İran yardımını durdurmasını da istiyor.

İsrail ayrıca Suriye’den Hamas ve İslami Cihad gibi militan Filistan örgütlerine barınak sağlamaya son vermesi talebinde de bulunuyor. Savunma Bakanı Mofaz, bu örgütlerin komuta merkezlerinin Suriye’de olduğunu ve Filistin bölgelerindeki militanlara emir ve paranın bu merkezlerden gönderildiğini bildirdi.

Savunma Bakanı Mofaz, bu konuları bir süre önce üst düzeyde Amerikalı yetkililerle görüştüğünü, İsrail’in kaygı ve taleplerinin bu hafta Washington’da Bush yönetimiyle yapılacak görüşmelerde yine gündeme getirileceğini açıkladı.

İsrail, öteden beri Suriye, İran, Irak ve Libya gibi ülkelerin kendisini için potansiyel tehdit oluşturduğu görüşünü savunuyordu. İsrailli yetkililer şimdi, Irak’ta Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra ABD’nin dikkatini diğer tehditlere çevirebileceğini ve Suriye’nin muhtemelen ilk hedef olacağını söylüyor.

Savunma Bakanı Mofaz, bunun Suriye’ye karşı mutlaka askeri güç kullanılmasını gerektirmeyeceğini, ABD’nin elinde birçok başka olanak bulunduğunu bildirdi.

Suriye, ABD’nin suçlamalarını şiddetle reddediyor. Suriye’nin Washington Büyükelçi Yardımcısı İmed Mustafa, Bush yönetiminin suçlamalarını bir yalan haber kampanyası olarak tanımladı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de El-Cezire televizyonuna Irak sınırının kapatıldığını açıkladı. Sözcü, Şam’a yönelik suçlamaların, ABD-Suriye ilişkilerini bozmak isteyen İsrail’in verdiği yalan bilgilere dayandığını öne sürdü.

XS
SM
MD
LG