Erişilebilirlik

Gözler Tikrit'e Çevrildi - 2003-04-13


Bağdat’ta Saddam Hüseyin’in saraylarından biri yakınlarında patlama sesleri duyulurken, Irak başkentinin çeşitli bölgelerine helikopterlerle Amerikan askerleri indirildiği bildiriliyor. Bağdat’ın merkezinde de Amerikan Deniz Piyadeleri dün gece Saddam Hüseyin’in destekçileriyle çatışmaya girdi. Birlikler başkentin kalabalık bölgelerindeki okul ve evlerin yakınında Iraklılar'a ait silah depoları buldular. Amerika’nın Sesi muhabiri Alisha Ryu, Amerikan askeri yetkililerinin, silahların Saddam Hüseyin’in Cumhuriyet Muhafızları'na ait olduğunu tahmin ettiklerini söylüyor.

Alisha Ryu gözlemlerini şöyle aktarıyor: "Silahlar aslında Bağdat’ın dışında tutuluyordu. Ancak Cumhuriyet Muhafızları yenilmeye başlayınca, ya silahların birçoğunu sokak çatışmaları için şehrin içinde topladılar, ya da Irak’ın komuta ve kontrol yeteneğinin çok çabuk yıkılması sonucu bu teçhizat başka bölgelere aktarılamadı. "

Amerikan Merkez Komutanlığı, Suriye pasaportu taşıyan bir saldırganın Bağdat’taki bir sağlık tesisini koruyan Amerikan askerini öldürdüğünü bildirdi. Bu arada Suriye, ABD’yi, Irak’ın kuruluşlarını yok etmeye çalışmakla suçladı ve Saddam Hüseyin’e sadık kalan birliklere yardım ettiği konusundaki suçlamaları reddetti. Irak’ın petrol üretilen kuzey bölgesinde, Perşembe günü Kerkuk’ü ele geçiren Kürt grupları kontrolü, petrol kuyularını ve havaalanlarını koruyan Amerikan birliklerine devredeceklerini söyledi.

Askeri harekatta dikkatler Saddam Hüseyin’in doğum yeri olan ve Bağdat’ın kuzeyindeki Tikrit kenti üzerinde toplanmış durumda. Tikrit, koalisyon güçleri tarafından kontrol altına alınmayan tek büyük şehir. Bölgede bulunan CNN muhabiri bazı tank ve askeri personel taşıyan araçların terk edilmiş olduğunu ve hatta bazılarının yakın bir zamanda bırakılmışa benzediğini söyledi.

Amerikan askerleri, sürekli bombalanan Tikrit’e yaklaşırken Saddam Hüseyin’i destekleyen birlikler kente girmeye çalışan gazetecilere ateş açtı.

Bu arada yardım kuruluşları Bağdat’ta ve diğer kentlerde güvenliğin hala tam olarak sağlanamadığını ve bunun da yardım dağıtılmasını aksattığını belirtiyor. Kızıl Haç Uluslararası Komitesi’ne göre Bağdat’taki 30 hastaneden sadece 3’ü açık ve çalışır durumda.

Amerikan kuvvetleri ayrıca Dicle nehri üzerindeki iki köprüyü ulaşıma açtı. Ancak yağmacılar köprülerin açılmasını, Bağdat’ın diğer bölgelerini yağmalamak amacıyla kullanıyorlar. Bağdat’ta bulunan Amerika’nın Sesi muhabiri Laurie Kassman yıkımın gittikçe arttığını söylüyor: "Yağmalanmış ya da alevler içinde birçok hükümet binası var. Hala yanmakta olan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın önünden geçtik. Bu binalardan kara dumanlar yükseliyor."

ABD, Irak’ta düzenin sağlanması amacıyla bölgeye 12 bin siyasi ve adli uzman yolluyor.

Amerikan Merkez Komutanlığı sözcüsü Vince Brooks yağmanın giderek azaldığını belirtiyor. Kuzeyde Iraklı Kürtlerin kontrolündeki Musul gibi bölgelerde de durumun daha iyi olduğunu belirten Brooks, yağmanın durdurulduğunu ve yerel liderlerin düzeni sağladığını belirtiyor.

Brooks, giderek artan sayıda bölgede düzenin sağlandığını söylüyor. Sözcüye göre, Bağdat’ın büyüklüğü ve nüfusunun çokluğu nedeniyle başkentte ilgilenilmesi gereken birçok sorun var.

Kızıl Haç ve İnsan Hakları Gözlem Örgütü, ABD’nin uluslararası yasalara göre geçici bir işgal kuvveti olduğunu ve bu nedenle bölgedeki halkın güvenliğinden sorumlu olduğunu öne sürüyor.

Bu arada Saddam Hüseyin’in bilim danışmanı dün Bağdat’taki Amerikan kuvvetlerine teslim oldu. Irak rejiminin aranan 55 yetkilisinden biri olan Orgeneral Emir El-Saadi, teslim oluşunu filme alan Alman televizyonunda Irak’ın nükleer, kimyasal veya biyolojik silahlara sahip olmadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG